Hogyan vált vírustagadóból vírushordozóvá Donald Trump?

Donald Trump pozitív koronavírus-tesztje nemcsak a minimális óvintézkedéseket ország-világ előtt elutasító és kigúnyoló amerikai elnök számára rossz hír, hanem a járvány által leginkább sújtott nemzetnek is, amelyet az újraválasztására készülő elnök kétségbeesetten próbál meggyőzni, hogy túl van a nehezén.

"Egyáltalán nem érzem magam sebezhetőnek" – jelentette ki a koronavírus-járvány teljében az Egyesült Államok 74 éves elnöke, akinek az orvosok szerint már csak a kora miatt is ajánlatos lett volna óvakodnia a megfertőződéstől. A kórházi statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy az idősebbeknél nagyobb a kockázata a súlyos szövődményeknek. Trump azonban a járvány kitörése óta következetesen igyekezett kisebbíteni a járvány veszélyét.

FRISSÍTÉS: Donald Trump amerikai elnök egyre jobban van, és már hétfőn kiengedhetik a kórházból - jelentette be vasárnap Washingtonban az őt kezelő orvoscsoport. A doktorok elmondták, hogy az elnök életjelei stabilak, péntek reggel óta nincs láza, a véroxigénszintje 98 százalékos. Beszámoltak arról is, hogy amióta megbetegedett, Trumpnak két alkalommal esett a véroxigénszintje, az egyik ilyen péntek reggel volt, amikor a testhőmérséklete is magas volt, és akkor kapott oxigént.

Ellentmondó hírek

Pénteken, a korai hajnali órákban került nyilvánosságra, hogy Donald Trump és felesége, Melania koronavírussal fertőződött. Az amerikai elnök kedvelt kommunikációs csatornáján, a Twitteren tett bejelentés szerint mindketten karanténba vonultak. Az elnök orvosa akkor még azt közölte, hogy az elnök és a first lady (aki egyébként 50 éves) „jól érzik magukat”, és „azt tervezik, hogy lábadozásuk idején otthon maradnak a Fehér Házban”. Másnap azonban az elnököt egy Washington melletti katonai kórházba szállították.

A bejelentés előtt néhány órával megerősítették, hogy Hope Hickset, az egyik fehér házi tanácsadót csütörtökön diagnosztizálták a vírussal. Hicks együtt utazott Trumppal egy szerdai, minnesotai választási gyűlésre, illetve a családtagjaival együtt elkísérte az elnököt a keddi, clevelandi jelöltvitára. A vita során a Trump-csapat nem viselt maszkot, pedig a helyi szabályok ezt megkövetelték volna.

Trumpot utoljára csütörtök este látták visszatérni a Fehér Házba, és a sajtóbeszámolók akkor valóban nem tűnt betegnek. Az AP azonban úgy értesült, hogy pénteken, mielőtt kórházba szállították, a Fehér Házban oxigént kapott. Ez arra utal, hogy az állapota meglehetősen súlyos lehetett, ellentétben az orvosai nyilatkozataival. Kabinetfőnöke, Mark Meadows szintén cáfolta Trump orvosának nyilatkozatát, mondván, hogy pénteken az elnök „rendkívül aggasztó perióduson ment keresztül”.

Kérdések merülnek fel a diagnózis időpontját illetően is. Sean Conley, az elnök kezelőorvosa szombaton azt nyilatkozta, hogy Trump 72 órája beteg, és 24 órája tünetmentes. Ez azt jelenti, hogy Trump csütörtökön úgy utazott egy New Jersey-i adománygyűjtésre – sőt talán már a szerdai minesottai választói gyűlésre –, hogy a résztvevőket tudatosan kitette a vírusnak.

Rossz hír a kampánynak

Donald Trump megbetegedése a személyes aspektusokon túlmenően a kampánya számára is jelentős csapást jelent, hiszen hetek óta éppen arról győzködi kétségbeesetten az amerikai közvéleményt, hogy a világjárvány legsúlyosabb szakaszát maguk mögött hagyták. Amúgy pedig a pandémia kezelése kiemelt jelentőségű témája a választási versenynek. Trumppal ellentétben kihívója, a demokrata Joe Biden a nyár nagy részét delaware-i otthonában töltötte a vírus miatt.

Az utóbbi időben aktívabban kampányolt, de kis létszámú gyűléseken vett részt, ahol betartották a fizikai távolságtartási normákat. A nyilvánosság előtt rendszeresen maszkot visel, ami miatt Trump gúnyolódott is vele a kedd jelöltvitán. „Nem viselek olyan maszkot, mint ő” – mondta ellenjelöltjére mutatva. „Valahányszor látom, mindig maszkja van. Lehet akár 200 láb távolság is köztünk, akkor is a legnagyobb maszkkal jelenik meg, amit valaha láttam” – tette hozzá Trump.

Oltás fehérítővel?

Trump a koronavírus megjelenése óta nem hajlandó betartani az alapvető közegészségügyi rendelkezéseket és ajánlásokat, azokat sem, amelyeket saját kormánya foganatosított. Következetesen elutasítja a védőmaszk viselését és a fizikai távolságtartás gyakorlását. Ehelyett az elmúlt időszakban kampánygyűléseket tartott, több ezer támogató részvételével, a távolságtartási normák betartása nélkül.

 A választási gyűlések szüneteiben rendszeresen összejöveteleket szervez a Fehér Házban anélkül, hogy megkövetelné a vendégektől a fizikai távolságtartást vagy a maszkviselést. Egy hete például népes ünnepség keretében mutatta be a Rózsakertben Amy Coney Barrettet, akit a legfelsőbb bíróságba jelöl a szeptember 18-án elhunyt Ruth Ginsburg helyére. Utólag az esemény több résztvevőjének – köztük két amerikai szenátornak – pozitív lett a koronavírus-tesztje.

Trump következetesen kezet fogott a látogatóival jóval azután is, hogy a közegészségügyi tisztviselők óvtak ettől, és kezdetben ellenállt a tesztelésnek. Ugyanakkor ellenőrizetlen és káros „kezelési módszereket” népszerűsített, azt sugallva például, hogy az emberek megszabadulhatnak a koronavírustól, ha a háztartásban fertőtlenítésre használt – emberi fogyasztásra ellenjavallott – fehérítő oldattal beoltják magukat.

Trump következetesen elutasította a sebezhetőségét érintő aggodalmakat akkor is, amikor a közvetlen közelében betegedtek meg emberek. A Fehér Ház több munkatársa már korábban megfertőződött, köztük Mike Pence alelnök sajtótitkára, Katie Miller, Robert OBrien nemzetbiztonsági tanácsadó, valamint az elnök egyik inasa.

„Alternatív tények”

Mint emlékezetes, Donald Trump azzal töltötte első hivatali napját, hogy a beiktatási ceremóniáján részt vevő tömegre vonatkozó hivatalos becslést vitatta, majd amikor világossá vált, hogy a közvélemény inkább hisz a fényképes bizonyítékoknak, mint neki (miszerint valamennyi elnököt tekintve az ő beiktatásán volt a legnagyobb tömeg), tanácsadója, Kellyanne Conway révén közölte, hogy állítása nem téves, hanem csupán „alternatív tény”.

Az elmúlt négy évben az amerikai elnök alternatív tények sokaságát „szállította”, fontos és súlytalan kérdésekben egyaránt. Megszólalásaiban következetesen igyekezett kisebbíteni a koronavírus veszélyét, akkor is, amikor a járvány már javában pusztított. A koronavírust a szezonális influenzához hasonlította, és hangsúlyozta, hogy minden évben több ezer ember halálát okozza a grippe, „miatta mégsem állítjuk a feje tetejére az országot”.

Ami nem alternatív tény, hogy világszerte az Egyesült Államokat sújtja a leginkább a koronavírus járvány. Már több mint 7 millió amerikai fertőződött meg, és a halálos áldozatok száma meghaladta a 200 ezret. Mint kiderült, az elnök már február elején tudatában volt annak, hogy – mint Bob Woodward újságírónak egy privát beszélgetés során fogalmazott – a COVID-19 ötször halálosabb, mint az influenza.

Megfigyelők Trump azért igyekezett mindvégig kisebbíti a járvány veszélyességét, hogy elejét vegye egy erőteljes gazdasági visszaesésnek a november 3-i elnökválasztás előtt, hiszen tisztában van azzal, hogy a szigorúbb távolságtartási szabályok óhatatlanul a gazdasági tevékenység beszűküléséhez vezetnének.

Normális esetben a fertőzés a legjobb esetben is két hét kiesést jelentene Trumpnak, amikor mindössze egy hónap van hátra az elnökválasztásig. Nem kizárt ugyanakkor, hogy – amennyiben állapota engedi – már a kéthetes karanténidőszak vége előtt visszatér a kampányba, jelezve, hogy „megállíthatatlan”.

Kapcsolódók

Kimaradt?