banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Így rendeződik a magyar-román határon át ingázók helyzete

A választási kampány hajrájában, szeptember 25-én kihirdette Klaus Iohannis a magyar-román határon ingázók helyzetét rendező törvényt, ami meg is jelent a Hivatalos Közlönyben. Arról, hogy pontosan mit és milyen határidőkkel szabályoztak, Szabó Ödön Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselőt, a jogszabály kezdeményezőjét kérdeztük.

A román–magyar határ mentén több ezer ingázó van, és ha a velük egy háztartásban élőket is számításba vesszük, akár tízezer személyt is érint ez a helyzet, amit nem csak a pandémia, hanem a négy évvel ezelőtt bevezetett szigorított ellenőrzés is nehezített, hívta fel a figyelmet Szabó Ödön.

A képviselő hozzátette: annak a találkozónak köszönhetően, amit Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke kezdeményezett Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel, sikerült az ingázók ügyét a holtpontról kimozdítani, azonban tudták, hogy szükség van a hosszú távú megoldásra is, így készült el a törvény tervezete.

Az ingázók családtagjai is igényelhetik az igazolványt

Ami a konkrét lépéseket illeti, a törvény előírja az ingázó igazolvány bevezetését, ezt azok a személyek vehetik igénybe, akik a magyar-román határ egyik vagy másik oldalán dolgoznak – a távolság meghatározása nélkül –, és naponta vagy hetente, azaz rendszeresen átjárnak munkavégzés céljából egyik országból a másikba. Ez megoldást jelent azoknak is, akik nem a 30 kilométeres sávon belül élnek, illetve dolgoznak, mondta Szabó Ödön, aki hozzátette: az ingázók helyzetének szabályozására van egy európai uniós ajánlás is, ezt emelték be a romániai jogszabályba. 

A másik nagyon fontos dolog, hogy kiterjesztették ezt az igazolást a családtagokra, illetve az egy háztartásban élőkre is, tehát a gyermek, a házastárs és az élettárs is kaphat ilyen igazolványt, mondta a parlamenti képviselő.

A harmadik fontos eleme a törvénynek az, hogy kötelezi a határrendészetet külön sávok kialakításra az ingázóknak, mivel ők rendszerint időre mennek dolgozni, és így nem kell majd várakozniuk.

Szabó Ödön azt is elmondta: a törvény életbe lépésétől számított 30 napon belül a belügyminisztériumnak el kell készítenie egy határidőket is tartalmazó memorandumot a meghozandó intézkedésekről, 90 napon belül pedig a törvény alkalmazási normáit is el kell fogadni.

(Címlapfotó: politiadefrontiera.ro)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?