A bukaresti választások megismétlését követeli a PSD

 

A fővárosi választások megismétlését követeli csalásra hivatkozva Bukarest első kerületének szociáldemokrata (PSD) polgármestere, Dan Tudorache, aki a hivatalos eredmények szerint elveszítette a tisztségét a Mentsétek meg Romániát (USR) jelöltjével, Clotilde Armanndal szemben.

Bejelentésének előzménye, hogy szerda este a PSD-hez közel álló két hírtelevízió, az Antena3 és az RTV közzétette az első kerületi választási iroda biztonsági kamerájának felvételeit. A videón több személy látható, amint behatolnak a szavazatokat tartalmazó zsákok hatósági zárral lepecsételt raktárhelyiségébe, és matatnak a zsákok között.

A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben. A csendőrség közölte: az illető személyek az első kerületi választási iroda elnökének kérésére kaptak engedélyt a raktárhelyiségbe történő belépésére, és erről jegyzőkönyv is készült. Azt is pontosították: nem tartozik a hatáskörükbe a raktárhelyiségben zajló tevékenységek felügyelete, ha ezeket erre felhatalmazott személyek végzik.

Noaptea ca hotii! Imagini socante! Frauda dovedita! Membri USR-Plus cotrobaie in sala cu sacii plini cu voturi. Si chiar...

Közzétette: Gabriela Firea – 2020. szeptember 30., szerda

A választásokat elveszítő Gabriela Firea főpolgármester képkockákat közölt a Facebook-oldalán a felvételekből, és maga is a szavazás megismétlését kérte. Clotilde Armand ezzel szemben azt állítja, szó sincs csalásról. Facebook-oldalán közölte: a hétfőn hajnalban készült felvételen látható személyek egyike az első kerületi választási iroda elnöke, Sprîncu Nicolae ügyész, aki a jelöltek képviselőinek jelenlétében meg akarta vizsgálni, hogy a leadott szavazócédulák száma megegyezik-e a választási jegyzőkönyvben rögzített adattal.

Kapcsolódók

Kimaradt?