Két súlyosabb választási incidens történt Arad megyében

Két esetben indult bűnügyi kivizsgálás a választási csalás, illetve a választási törvény megsértésének a gyanújával – közölte vasárnap az Arad Megyei Prefektúra.

A magyar határ menti Nagylakon egy moldovai állampolgárságú nő is szavazott, holott csak ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezik Romániában, így nem lett volna szavazati joga. A Béli-hegységben lévő üdülőfaluban, Menyházán pedig egy férfi a mozgóurnával együtt engedély nélkül bement egy lakásba.

Emellett kész szabálysértési bírságot is kiszabtak a rendőrök – írták a közleményben. Arad megyében 12 szabálytalanságot jelentettek be, de csak a fenti két eset bizonyult megalapozottnak.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Arad megyei szervezet délután adott ki egy közleményt, amelyben arról számolt be, hogy az Aradhoz közeli Sofronya községben a polgármesterjelöltjüket, Mihaela Kwasnitzky-t nem engedte be a szavazóhelyiségbe a választási bizottság elnöke, aki a PNL szerint a mostanáig szociáldemokrata párti (PSD) vezetésű községháza egyik funkcionáriusa – részleteket nem közölték. Később a jelölt – a Facebookon közzétett bejegyzése szerint – leadta a voksát.

Csigérszőllősön délelőtt áramszünet volt, de a szavazást ez nem befolyásolta, a választási bizottság elnöke intézkedett, hogy egy áramfejlesztőt hozzanak a helyszínre.

Marosberkesen két szavazólapot találtak, amelyek Barza községi jelöltek neveit tartalmazta, ezeket érvénytelenítwtték, és kivizsgálást indítottak, hogyan kerülhettek oda. Közölték: a szavazólapokat a Hivatalos Közlöny Kiadóvállalat nyomtatta, és lezárt csomagokban szállították a helyszínekre.

A helyhatósági választásokról szóló hírfolyamunkat itt olvashatja. 

(A nyitókép illusztráció | Fotó: specialarad.ro)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?