Hivatalos: gyengült a magyar képviselet Kolozsváron és a megyei önkormányzatban

A végleges eredmények szerint a kolozsvári városi tanácsban és a Kolozs megyei önkormányzatban is elveszített egy-egy tanácsosi mandátumot az RMDSZ, de eggyel növelte a polgármestereinek a számát.

Kolozs megyében a Nemzeti Liberális Párt (PNL) uralja a megyei tanácsot és a fő települések önkormányzatát a szeptember 27-ei helyhatósági választásokat követően - derül ki a Megyei Választási Iroda (BEJ) által közzétett végleges eredményekből. Ezek szerint a megyei tanács elnöki tisztségét Alin Tişe (PNL) szerezte meg 127.251 vokssal (50,45 százalék).

Polgármesteri tisztséget szerzett a PNL a következő városokban: Kolozsvár (Emil Boc), Aranyosgyéres (Dorin Nicolae Lojigan), Dés (Morar Costan), Szamosújvár (Ionel Ovidiu Drăgan), Bánffyhunyad (Mircea Moroşan). A megyei tanácsban a liberálisoknak 19 mandátumuk lesz, a PSD-nek 5, az USR-PLUS Szövetségnek 5, az RMDSZ-nek 5, a Népi Mozgalom Pártnak 2. Az RMDSZ-nek jelenleg 6 tanácsosa van a megyei önkormányzatban.

Kolozsváron a PNL 16 helyi tanácsosi tisztséget szerzett, az USR-PLUS Szövetség 5-öt, az RMDSZ 4-et, a PSD 2-t (az RMDSZ-nek jelenleg öt tanácsosa van). Aranyosgyéresen a liberálisoknak 11 tanácsosuk lesz, a PSD-nek 5, az ALDE-nak 3; Désen a PNL-nek 9, a PSD-nek 3, az USR-PLUS Szövetségnek, PMP-nek és ALDE-nak kettő-kettő, az RMDSZ-nek 1.

Szamosújváron a PNL 8 mandátumot szerzett, az USR-PLUS Szövetség 5-öt, a PSD 3-at és az RMDSZ 3-at. Bánffyhunyadon 6 liberális tanácsos lesz, míg az RMDSZ-nek 3, a PSD-nek 3, az USR-PLUS Szövetségnek 2 tisztség jutott és mandátumot szerzett még Horea Dorin Matiş független jelölt is.

A megye szintjén a PNL 51 polgármesteri tisztséget mondhat magáénak, a PSD 11-et, az RMDSZ 9-et (jelenleg 8 polgármesterük van), a PMP 3-at, az ALDE, a Zöld Párt és az USR-PLUS Szövetség egyet-egyet. Négy független jelölt is polgármesteri mandátumot szerzett.

Ami a helyi tanácsosi mandátumokat illeti, a PNL összesen 423-at szerzett meg, a PSD 180-at, az RMDSZ 123-at, a PMP 68-at, a Pro Románia 60-at, az USR-PLUS Szövetség 54-et, az ALDE 16-ot, a Zöld Párt 12-t, a Pro-Európa Roma Szövetség 11-et; az Erdélyi Magyar Szövetség 5-öt, a PPU 4-et, a Romániai Republikánus Párt 2-t, az Erdélyi Magyar Néppárt 2-t, a Roma Phralipe Párt, a PNŢCD, PRM, AUR és a Nemzeti Erő Pártja egyet-egyet. Emellett 8 független jelölt szerzett tanácsosi tisztséget.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?