FRISSÍTVE – Nem jutott be a Brassó megyei tanácsba az RMDSZ

FRISSÍTVE: Nem érte el az ötszázalékos bejutási küszöböt az RMDSZ brassói tanácsosjelöltjeinek a listája, így a következő négy évben nem lesznek képviselői a Cenk alatti város magyarságának a testületben. Kovács Attila megyei RMDSZ-elnök szerint a megyei önkormányzatba való bejutás esélyei még mindig óráról órára változnak. FRISSÍTÉS1: A Brassó megyei RMDSZ-szervezettől származó információnk szerint kedd délután három órakor még nem volt végeredménye a megyei tanácsosi listára leadott szavazatok arányának. FRISSÍTÉS2: Képviselet nélkül maradt a megyei tanácsban a Brassó megyei magyar közösség – közölte közösségimédia-oldalán a szövetség Brassó megyei szervezete.

Az elmúlt mandátumban Toró Tamás és Barabás László személyében két RMDSZ-es tagja is volt az erdélyi nagyváros tanácstestületének, sőt utóbbi az egyik alpolgármesteri tisztséget is betöltötte. A vasárnapi helyhatósági választásokon az RMDSZ jelöltjei nem kapták meg a leadott szavazatok minimum öt százalékát, így a szövetség „kiesett” a tanácsból – erősítette meg Kovács Attila megyei RMDSZ-elnök a Maszolnak.

Hozzátette, a megyei tanács összetétele még nem végleges, még kedd délben is változó volt az eredmény. „Hol úgy állunk, hogy bejutunk, hol úgy, hogy nem” – mondta. Ennek az az oka, hogy sok érvénytelen szavazat újraszámolását rendelte el a megyei választási bizottság – magyarázta. „A megyeszékhelyen a megyei tanácsosi listára leadott szavazatokat számolják újra, úgyhogy még nem tudunk biztosat mondani” – fűzte hozzá Kovács Attila.

Köszönjük a szavazatokat! A jelenlegi adatok szerint Brassóban 81.132 érvényes szavazatból 3.804 szavazat érkezett az...

Közzétette: RMDSZ Brassó megyei szervezete – 2020. szeptember 28., hétfő

 

Nagy érvágást jelentene a magyarságnak, ha a megyeszékhely után a Brassó Megyei Tanácsban is képviselet nélkül maradna. Eddig három RMDSZ-es tagja volt a megyei önkormányzatnak, Kovács Attilán kívül Szakál András Zsolt volt még képviselő, sőt Tóásó Imelda révén az érdekvédelmi szervezet az egyik alelnöki tisztet is betölthette.

Kovács Attila elmondta még, hogy Brassó megyében az RMDSZ-es polgármesterjelöltek közül csak az alsórákosinak sikerült nyerni, Ürmösön vesztettek, Apácán pedig a magyarság közös jelöltjét támogatták, aki alulmaradt a cigányság jelöltjével szemben, és a roma közösség ott a képviselőtestületben is többséget szerzett.

„Van veszteségünk 2016-hoz képest, ez egyértelmű, de akkor meg 2012-höz képest nyertünk. Jelenleg megyeszerte 10-12 helyi tanácsossal van kevesebb az RMDSZ-nek” – mondta Kovács Attila.

FRISSÍTÉS1: A Brassó megyei RMDSZ-szervezettől származó információnk szerint kedd délután három órakor még nem volt végeredménye a megyei tanácsosi listára leadott szavazatok arányának.

FRISSÍTÉS2: Képviselet nélkül maradt a megyei tanácsban a Brassó megyei magyar közösség – közölte közösségimédia-oldalán a szövetség Brassó megyei szervezete. Nem érték el az 5 százalékos küszöböt, 88 szavazat hiányzott ahhoz, hogy az RMDSZ bejusson a megyei tanácsba. 

„Brassó megyében a megyei tanácsosi listákra érkezett 202 664 érvényes szavazatból 10 045-t kapott az RMDSZ tanácsosi listája, ez az összszavazatok 4,95%-a, tehát nem értük el az 5%-os küszöböt. 88 szavazat hiányzott ahhoz, hogy a magyar közösségnek képviselete legyen a megyei tanácsban” – írták. 

A szövetség jelöltjei a városi tanácsba sem jutottak be. „Brassóban 81 132 érvényes szavazatból 3 804 szavazat érkezett az RMDSZ tanácsosi listájára, ez az összszavazatok 4,69%-a, tehát nem értük el az 5%-os küszöböt. 253 szavazat hiányzott ahhoz, hogy Brassóban magyar képviselete legyen a közösségnek. Eszerint a brassói magyar közösség képviselet nélkül maradt Brassó önkormányzatában” – közölték a megyeszékhelyen elért eredményeket. 

(Nyitóképen: Kovács Attila elnök, megyei tanácsos | Forrás: Brassó megyei RMDSZ Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?