Tamás Sándor: szerénynek kell lenni, és a békét megnyerni

Kovászna megye 45 közigazgatási egységéből 34-ben RMDSZ-es polgármester vezeti a települést.

Kovászna Megye Tanácsában az eddigi 20 helyett 22 önkormányzati képviselője lesz az RMDSZ-nek, amely mellett 3-3 tanácsosa lesz az Erdélyi Magyar Szövetségnek és a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), illetve két önkormányzati képviselője lesz a Szociáldemokrata Pártnak (PSD). Az RMDSZ-es Tamás Sándort a háromszékiek 63 százaléka szavazta meg, míg az EMSZ-es ellenjelöltje, Bálint József a szavazatok 10 százalékát kapta, tehát kettejükre leadott szavazatok kiteszik a Kovászna megyei magyar lakosság arányát.

Kovászna megyében tíz RMDSZ-es polgármesternek nem volt ellenjelöltje és ugyancsak tíz településen új polgármester nyert az RMDSZ színeiben. Háromszéken az Erdélyi Magyar Szövetség egyetlen polgármesteri tisztséget szerzett Esztelneken, míg független polgármesterjelöltek nyertek Baróton, Csernátonban és Ozsdolán.

Tamás Sándor hétfői választási értékelőjén rámutatott: toronymagas támogatottsággal nyert Antal Árpád Sepsiszentgyörgyön, Bokor Tibor Kézdivásárhelyen és Gyerő József Kovásznán. „Mivel fontosak számunka a városok, beszélnünk kell Barótról” – mondta Tamás Sándor, aki leszögezte: megértették a baróti emberek egyértelmű álláspontját, amikor a függetlenként induló Benedek Huszár Jánost választották polgármesternek. „Benedek Huszár Jánosnak az ajánlatunk az együttműködés” – szögezte le Tamás Sándor, aki nyilvánosan gratulált Barót új polgármesterének.

Tamás Sándor arra is rámutatott, hogy egy az RMDSZ által megrendelt reprezentatív közvélemény-kutatásból egyértelműen kiderült, az RMDSZ, EMNP, MPP szimpatizánsok és azok a háromszéki magyarok, akik távol tartják magukat a politikai élettől, ugyanazt gondolják jónak és rossznak, ugyanazok a nemzeti értékeik, ugyanolyan büszkék a szimbólumokra.

„Ha alapvető kérdésekben egyet tudunk érteni, biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb a politikai kérdésekben is egyetértünk” – véli Tamás Sándor. Hozzátette: „mindannyiunk számára Székelyföld fejlesztése és a nemzeti ügyek fontosak, éppen ezért igyekeztünk a választási kampányban is úgy viselkedni, hogy ne ejtsünk olyan sebeket, amiket nem lehet begyógyítani”.

Tamás Sándor megköszönte minden háromszékinek a választáson való részvételt, és megköszönte azt, hogy nagy támogatottságot biztosítottak a polgármestereknek. „Most kell szerénynek lenni, mert ha az embert ilyen magasra emelik a szavazók, könnyen elveszítheti a belső iránytűjét, és nagyot lehet esni, ahogyan erre vannak már példák” – hívta fel a háromszéki RMDSZ-es polgármesterek figyelmét Tamás Sándor megyei tanácselnök, az RMDSZ területi elnöke.

A helyhatósági választások eredményéről szóló hírfolyamunkat itt olvashatja.

Kapcsolódók

Kimaradt?