Így alakult Maros megyében a választási részvétel 17 óráig

A 17 órakor közölt részvételi adatok alapján Maros megyében 37,21 százalékos részvételt jegyeztek, a magyarlakta településeken azonban az országos átlagnál kevesebben mentek el szavazni. 

Marosvásárhelyen a lakosság 33 százaléka szavazott, Szászrégenben a választók 33,8 százaléka, Segesváron a választók 25,6 százaléka ment el szavazni, összegezte a Maros megyei RMDSZ sajtóirodája. 

Több olyan nagy településen is alacsony a részvétel, ahol nincs kihívója az RMDSZ polgármesterjelöltjének, így miközben a megyei részvétel 37,2 százalék fölött van, Szovátán csak a lakosság 32,2 százaléka szavazott délután 4 óráig, Erdőszentgyörgyön 35,4 százalék, Nyárádszeredában 34,5 százalékos volt a részvétel, Kibéden 26,1 százalékos a részvétel.

„Miközben Mezőpanitban a lakosság 26,5 százaléka ment el szavazni, Dédán 54,4 százalékos a részvétel, Nagyernyében a lakosság 27,5 százaléka volt szavazni, Mezőrücsön csak a lakosság 48,9 százaléka. Nyárádgálfalván 25,3 százalékos a részvétel, Oláhkocsárdon 51,6 százalékos. Már csak pár óra maradt szavazni. Ma nemcsak a polgármesterre, hanem a megyei tanácselnökre is szavazunk. Arra bíztatok mindenkit, aki még nem volt szavazni, hogy ne hagyja elveszni a szavazatát, ne bízza másra a döntést, hogy milyen kezekbe kerül Maros megye és a saját települése sorsa. Döntsünk ma okosan!” – fogalmazott Kovács Levente, az RMDSZ Maros megyei ügyvezető elnöke. 

Három feljelentést tettek

A nap folyamán Maros megyében több szavazókörzetből is jelentettek rendellenességeket. „A nap folyamán 3 feljelentést tettünk visszaélések miatt. Több helyen is előfordult, hogy a szavazólapokon nem volt kontrollpecsét, és voltak olyan szavazókörzetek, ahol egy választónak egynél több szavazólapot adtak a megyei tanácselnöki vagy a polgármesteri tisztségre való szavazáshoz. Arra kérjük szavazóbiztosainkat és választóinkat, hogy legyenek nagyon figyelmesek, nézzék meg, hogy megkapják-e mind a négy szavazólapot, hogy minden szavazólapon van-e kontrollpecsét, illetve figyeljenek oda ara, hogy a pecsétet jól belenyomják a tintatusba, ha szükséges, két pecsételés között jöjjenek ki a fülkéből” – hívta fel a szavazók figyelmét Kovács Levente.

A Maros megyei RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta, a délutáni, esti órákban várhatóan nagyobb sorok alakulnak majd ki a szavazókörzeteknél. Ezért mindenkit arra kérnek, legyenek türelemmel, és ha valamilyen rendellenességet tapasztalnak, jelentsék a megyei RMDSZ szervezetnél.  

A helyhatósági választásokról szóló hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Címlapi illusztráció forrása: Soós Zoltán Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?