Sorban álltak szavazáskor az RMDSZ Szatmár megyei jelöltjei

Úgy tűnik, a kellemetlen őszies időjárás sem tartja vissza a szatmáriakat, akik már kora reggeltől megcélozták a szavazókörzeteket. A 14 órás összesítés szerint a szavazásra jogosult polgárok 22,65 százaléka voksolt.

A járványhelyzet miatti szabályozások okán egyre több szavazkörzet előtt kígyóznak sorok, s a voksolás még inkább biztonságossá tétele érdekében azokban a szavazóhelyiségekben, ahol többen megfordulnak, beiktatnak az általános mellett időszakos fertőtlenítést, és lehetőség szerint alapos szellőztetést is, ami további csúszásokhoz és torlódásokhoz vezethet. 

Folytonosságra és a fejlődés folytatására szavaztak

„Én a folytonosságra szavaztam, arra, hogy Szatmárnémeti és Szatmár megye tovább menjen azon az úton, amelyen elindult, tovább menjen a fejlődés útján. Mindenkit arra buzdítok, hogy szavazzon, ahogy én ezt ma reggel hét órakor megtettem. A szavazás gyors és biztonságos, mindent fertőtlenítenek, ellenőriztem"  – fogalmazott voksolását követően Turos Lóránd szenátor, aki a szavazóházak megnyitását követően elsőként, alig pár perccel 7 óra után szavazott.

A felesége kíséretében érkezett Pataki Csaba tanácselnök és tanácselnökjelölt a biztonságra szavazott: „Az elmúlt hetekben megpróbálták bemocskolni a munkánkat, az eredményeinket olyanok, akik semmit nem tudnak felmutatni a mi becsmérlésünkön kívül, akik hangosak, de nem mondanak semmit. Szatmár megyének folytonosság kell, én és a családom ma erre a folytonosságra, erre a biztonságra adtuk le a voksunkat. Én arra biztatok mindenkit, éljen szavazati jogával, ne engedje, hogy mások döntsenek a mi jövőnkről, a mi otthonunkról, a mi megyénkről” – jelentette ki.

A folytatásra voksolt Kereskényi Gábor Szatmárnémeti polgármestere és polgármesterjelöltje is, aki hagyományosan feleségével és kisebbi leányával érkezett a szavazóházba, hogy a városért, a fejlődését, a folytatásért adja le voksát. „Arra szavaztam, hogy Szatmárnémeti tovább haladjon a fejlődés útján. Ne torpadjon meg, ne topogjon egyhelyben, hiszen ezek már nem opciók Szatmárnémeti számára.  Arra biztatok mindenkit, hogy jöjjön el, szánjon az életéből egy negyedórát a szavazásra, amely biztonságos. Legyünk ott, hiszen a következő 4 év a tét és hogy városunk tovább haladjon a fejlődés útján. Legyünk ott minél többen ma a fejlődésért, a folytatásért, a városért" – mondta a jelölt.

Kovács Jenő nagykárolyi polgármester is a már több mandátummal ezelőtt megkezdett úton akar továbbhaladni, s mint hangsúlyozta, arra szavazott, hogy az a csapat folytassa a munkáját, amelyik eddig is jól dolgozott. „Akik ismernek engem azok tudják, nem rejtem véka alá a véleményem: ha valakivel, valakikkel nem vagyok elégedett, akkor azt el is mondom. Most viszont úgy gondolom, egy kiváló csapat munkáját tettük mérlegre és én arra szavaztam, hogy folytatódjon ez a remek együttműködés, folytatódjon a fejlődés” – jelentette ki szavazása után.

Kevesebb mozgóurna

Az előző választásokkal ellentétben most sokkal kevesebb mozgóurnát engedélyeztek azok számára, akik ebben az időszakban kórházi kezelés alatt állnak Szatmárnémetiben. A 31-es szavazóházból elindultak, hogy a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház új épületében 35-en, a régi épületben 16-an, a fertőző betegségek kezelését végző kórházi épületben 8-an, összesen 59-en leadhassák voksaikat a mai napon. Csak azok élhetnek a kórházban is állampolgári jogaikkal, akiknek Szatmárnémetibe szól a személyi igazolványuk vagy rendelkeznek ideiglenes lakcímigazolással.

Zsebre vágott pecsét, kampánycsendi magyarellenes uszítások

A Szatmárpálfalva községhez tartozó Hirip településen, a 255-ös szavazóház elnöke zsebre vágta a VOTAT pecséteket és elhagyta velük a szavazóházat. „Ellene feljelentést tettünk. Ha kivitte a pecsétet, akkor az egyik legismertebb választási csalás lehet a háta mögött, amikor is kivisz egy üres szavazólapot, arra a választópolgár az ő jelenlétében, nagy eséllyel pénz ellenében, a megfelelő helyre üti a pecsétet minden szavazólapon, majd bemegy a zsebében az érvényesített szavazólapokkal a fülkébe, és miután bedobta ezeket az urnába, kijön az üres lapokkal, amelyeket átadhat a következő szavazónak. A módszer lényege, hogy akár egyetlen szavazólappal is a végtelenségig mehet a kör, amennyiben a szavazóházon kívül van egy pecsét az érvényesítéshez” – fogalmaztak közleményükben az RMDSZ megfigyelői.

De a szombati kampánycsend sem múlt el incidensek, pontosabban uszítások nélkül: több szatmári, román anyanyelvű lakos is magyar nyelvű szöveges üzenetet kapott ugyanarról a telefonszámról a „Szatmárnémeti, Magyar volt, Magyar lesz! Szavazz!” szöveggel, amivel egyesek etnikai konfliktusokat akartak gerjeszteni. Az RMDSZ megyei szervezete – gyanítván, hogy melyik az a két párt, amely ilyen módszerekhez folyamodott – megtette a szükséges feljelentéseket az illetékes hatóságoknál, ugyanakkor arra kért minden Szatmár megyei választópolgárt, hogy ne vegye figyelembe az ilyen jellegű választási, magyarellenes hangulatkeltést.

Feljelentést tett Turos Lóránd szenátor is Adrian Cozma, a Nemzeti Liberális Párt tanácselnökjelöltje ellen, aki közösségi oldalán közzétett kisfilmjében a kampánycsendet megsértve, a tőle megszokott soviniszta módon uszított a magyar közösség, annak vezetői és a magyar kormány ellen – merthogy a szavazásra hazajövő kettős állampolgárok karanténkötelezettség nélkül térhetnek vissza Magyarországra. 

Cozma szerint ezzel a magyar kormány beavatkozott Szatmár megye belügyeibe és a helyi választásokba. Cozma uszító felháborodása nagy logikai bukfenc, persze az is lehet, hogy a diaszpórát is kettős mércével méri (államelnök-választáskor igenis szavazzanak, jöjjenek haza, helyhatósági választásokon nem szívesen látottak). Egyébként a petei határátkelőnél se nem duplázódott, se nem triplázódott meg hétvégén az országba belépők száma a magyar kormány nyújtott lehetőség okán.

A helyhatósági választásokról szóló hírfolyamunkat itt olvashatja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?