Becslés: több román szavazott eddig Maros megyében, mint magyar

Az RMDSZ becslései szerint vasárnap 12,30-ig a Maros megyei román szavazók nagyobb arányban vettek részt a helyhatósági választásokon, mint a magyarok.

Erről Hegedüs Csilla szóvivő nyilatkozott a Maszolnak. Tájékoztatása szerint 12.30-kor országosan 19,85 százalékos volt a részvételt, míg az RMDSZ becslései szerint a magyarok 17,7 százaléka ment el szavazni.

A szóvivő elmondta, Szilágy és Bihar megyében a legnagyobb – mintegy 8 százalékpontos – a magyar részvétel lemaradása az országos arányhoz képest. Kolozs megyében 15,6 százalékosra becsülik a magyar részvételt, ez nagyjából azonos a románok szavazási kedvével.

Ugyanakkor az RMDSZ becslései szerint 12.30-ig Maros megyében a románok a magyaroknál nagyobb arányban szavaztak. Hegedüs Csilla rámutatott arra is, hogy országosan az egyik székelyföldi megyében, Háromszéken a legalacsonyabb a részvétel.

Hegedüs Csilla ismét emlékeztetett előfordul, hogy szavazáskor a negyedik pecsételés nyoma már nem látszik. „Arra biztatjuk a választókat, hogy ez esetben nyugodtan lépjenek ki a szavazófülkéből, és kérjék, hogy márthassák be újból a pecsétet a tintába” – mondta  szóvivő. Arra is felhívta a figyelmet, hogy fontos ellenőrzni a kontrollpecsétet a szavazólapon.

A helyhatósági választásokról szóló hírfolyamunkat itt olvashatja.

Kapcsolódók

Kimaradt?