Sorban állnak Marosvásárhelyen, Bihar és Szilágy megye van lemaradva

Az RMDSZ becslései szerint a jelentősebb arányban magyarok lakta megyék közül Szilágyban és Biharban számottevő a magyar szavazók választási részvételének lemaradása az országos átlaghoz képest – nyilatkozta vasárnap délelőtt a Maszolnak Hegedüs Csilla szóvivő.

Emlékeztetett, hogy a Központi Választási Iroda jelentése szerint 10 órakor országosan 7,64 százalékos volt a részvétel. Ez az arány hasonló a négy évvel ezelőtti önkormányzati választásokon jegyzettnél, és meghaladja a legutóbbi parlamenti és EP-választásokon mért arányokat.

A szóvivő elmondta, az RMDSZ a magyar szavazók részvételét 6,1 százalékosra becsülte a 10 órás adatok alapján. Ez a lemaradás hasonló a 2016-os helyzethez. A jelenséget Hegedüs Csilla részben azzal magyarázta, hogy Erdély egészében alacsonyabb a választási kedv.

Marosvásárhelyen viszont nagy a részvételi hajlandóság, a szavazókörzeteknél sorok alakultak ki. A szavazókat csak korlátozott létszámban engedik be, a szavazóhelység nagyságától függően. Minden óvintézkedést szigorúan betartanak, odafigyelnek a szavazópolgárok egészségére.

Hegedüs Csilla a saját tapasztalataira is alapozva elmondta: előfordul, hogy szavazáskor a negyedik pecsételés nyoma már nem látszik. „Arra biztatjuk a választókat, hogy ez esetben nyugodtan lépjenek ki a szavazófülkéből, és kérjék, hogy márthassák be újból a pecsétet a tintába” – mondta  szóvivő.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy fontos ellenőrzni a kontrollpecsétet a szavazólapon. A szavazókat pedig arra kérte, legyenek türelmesek. „A választások biztonságosan zajlanak. Előfordulhat, hogy 30-45 percet várakozni kell, ahogy Marosvásárhelyen is, de tartsanak ki. Nagy a tétje a választásoknak” – jelentette ki az RMDSZ szóvivője.

A helyhatósági választásokról szóló hírfolyamunkat itt olvashatja.

Kapcsolódók

Kimaradt?