Figyelmeztetnek a meteorológusok: országszerte begorombul az időjárás

Két, egy sárga és narancssárga jelzésű, rossz időre vonatkozó figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). 

Az elsőfokú figyelmeztetés szerint péntek este 23 órától vasárnap hajnali 6 óráig eső, felerősödő szél, erős légköri instabilitás várható az ország nagy részében. 

A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-35 litert négyzetméterenként, a légköri instabilitás péntektől vasárnapig fokozatosan végigvonul az országon. Emellett viharokra, villámlásokra, szélviharokra, jégesőre lehet számítani, a szél sebessége 45-80 kilométer/óra körül alakul, hegyvidéken meghaladhatja a 100-110 kilométer sebességet óránként. 

Egy másik, narancssárga, azaz másodfokú figyelmeztetés szerint szombat reggel 9 órától vasárnap hajnali 3 óráig a hegyvidéken, Erdélyben, a Máramarosban és helyenként Olténiában, Munténiában, valamint Moldvában heves esőzésre, erős légköri instabilitásra, viharos időre lehet számítani. A csapadék mennyisége meghaladhatja az 50-60 litert négyzetméterenként, helyenként pedig a 70-90 litert négyzetméterenként.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?