Mintegy háromszázan tüntettek Bukarestben az iskolai maszkviselés ellen

Mintegy 300-an tüntettek szombat délután az iskolai maszkviselés ellen Bukarestben, az Egyetem téren. Tiltakozásokat hirdettek meg a Győzelem térre és több romániai városba is, Gyulafehérváron és Nagyváradon csak páran gyűltek össze. A fővárosi tüntetéseket a Románok Egyesüléséért Szövetség (Alianţa pentru Unirea Românilor - AUR) szervezte, írja a G4media.ro. FRISSÍTÉS: A tüntetéshez való jog visszakapását követelték a Victoria téren.

A tüntetők nem viseltek maszkot, nem tartották be a távolságtartás szabályait. Felnőttek és gyerekek is voltak köztük. Román nemzeti színű zászlókat lengettek, és olyan feliratokat emeltek a magasba, mint „Le a szájkosárral, el a mancsokkal a gyerekeinkről!”, „Nem hiszünk nektek!”. Elénekelték Románia himnuszát és azt skandálták, hogy „Szabadság!”, „Lélegzem, gondolkodom, szabadon élek!”, „Minden párt ugyanolyan mocskos!”, „Le a diktatúrával”, „Tolvajok!“.„Kérjük, hogy a romániai oktatás legyen szabad, kérjük a veszélyhelyzet eltörlését és azt, hogy a gyerekeink ne viseljenek maszkot az órákon” – nyilatkozta egy tüntető a Hotnews.ro szerint.

A tiltakozók szerint az iskolai maszkviselés a fiatalok erőszakos átnevelése, ami a kommunista vagy náci átneveléshez hasonlítható.

„A gyerekeket úgy dresszírozzák, mint az állatokat. Ez az új Iskola Másként program: ketrecben és szájkosárral” – mondták.

A törvény szerint a veszélyhelyzet alatt a tüntetéseken résztvevők száma nem haladhatja meg a 100 főt.

FRISSÍTÉS: A tüntetéshez való jog visszakapásáért is tüntetett az AUR

A Victoriei téren tiltakozott szombat este a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) saját becslésük szerint mintegy ezer tagja, amely egyúttal követeli, hogy visszakapják a „tüntetéshez való jogot”, amelyet „megszüntetett a világjárvány”, írja az Agerpres.

George Simion, a szövetség társelnöke szerint a jelenlegi hatalom „elnyomja” a parlamenten kívüli pártokat. Hozzátette: tíz konkrét követelése van, kezdve a „balesetző közlekedési miniszter” elbocsátásától, a világjárvány ideje alatt végrehajtott összes közbeszerzés kivizsgálásán keresztül, a normális tanításig, mert Romániában az online oktatás „egy vicc”. 

A tiltakozók itt is kormányellenes jelszavakat tartalmazó táblákat tartottak a magasba és nemzeti zászlókat lengettek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?