Borbély: remélem, Koszovó ügyében nem Románia oltja le a villanyt

„Meggyőződésem, hogy a romániai politikumnak nem szándéka, hogy Koszovó függetlenségének kérdésében utolsóként foglaljunk állást, mi oltsuk le a villanyt, hiszen az Európai Unióban már csak öt állam van, amely még nem ismerte el Koszovó önállóságát, és négy már nagyon közel áll ahhoz, hogy megtegye ezt a lépést” – jelentette ki hétfőn Borbély László.

A képviselőház külügyi bizottságának elnöke azután foglalt állást, hogy a képviselőház és a szenátus külügyi bizottságának együttes ülése Victor Ponta kormányfő, Titus Corlăţean külügyminiszter és Crin Antonescu, a szenátus elnökének jelenlétében a Belgrád és Pristina közötti történelmi megállapodásról, illetve a két ország közötti kapcsolat normalizálódásáról tárgyalt.

A politikus hozzátette, a 193 államból, 101 már elismerte Koszovó államiságát és függetlenségét, és úgy látja, hogy Románia is hamarosan döntést hoz ebben az ügyben. „Egyrészt nem jó elszigetelődni, másrészt pedig ezzel a döntéssel Románia egy történelmi tényt ismerne el, és támogatná Koszovó és Szerbia európai uniós integrációját is” – magyarázta.

Borbély kiemelte: sokan elfelejtették már, hogy amikor öt évvel ezelőtt parlamenti döntés volt Koszovó önállóságának elismeréséről, az RMDSZ volt az egyetlen politikai alakulat, amely szerint Romániának el kellene ismernie Koszovó függetlenségét. „Akkor sokan megvádoltak sok mindennel, de vállaltuk ezt a véleményt, és most is kiállunk mellette, mert mi minden olyan kezdeményezést támogatunk, amely a nemzeti közösségek jogairól szól. Koszovó függetlenségének elismerése ugyanakkor fontos autonómiajogokat tartalmaz az észak-koszovói szerb közösségek számára” – hangsúlyozta.

A politikus szerint Európa sokat változott, és ezzel párhuzamosan Románia álláspontja is változik, amire jó bizonyíték a hétfői találkozó, hiszen a külügyi bizottságokban sokkal nyitottabban tudtak Koszovó kérdéséről tárgyalni, mint pár évvel ezelőtt. Tájékoztatása szerint a következő napokban megalakuló vegyes bizottság – melyben mindkét külügyi bizottságnak lesz egy-egy jelöltje – a kormánnyal és az elnöki hivatallal együtt közös álláspontot dolgoz ki Koszovó függetlenségének kérdésében, amit majd a parlament elé terjesztenek.

Kapcsolódók

Kimaradt?