Fókuszban a gyalogos és biciklis közlekedés Marosvásárhelyen

Meleg kávé és péksütemény vár mindenkit Marosvásárhelyen, aki biciklivel indul el munkába reggelente és elhalad a Marosszéki Közösségi Alapítvány kávéstandja mellett. Mindeközben Európa szerte a héten elkezdődött a mobilitás hete is, amelyet Maros megye székhelye is próbál magáévá tenni.

 A Marosszéki Közösségi Alapítvány számos kezdeményezéssel igyekszik népszerűsíteni az aktív, természetbarát és egészséges közlekedési módokat, emellett a közösség érdekét szolgáló jótékonysági munkát is folytatnak.

Mobilitás hete kicsit hiányosan

Szeptember 16. és 22. között szervezik meg a mobilitás hetét. Az európai szintű mozgalom célja, hogy egy teljes héten keresztül minél kevesebb autót, és annál több tömegközlekedési eszközt, biciklit használjanak az emberek. Támogatják ugyanakkor a sétát is, és bátorítják az embereket, hogy mindennapi tevékenységeik elvégzésére gyalog vagy „zöld” járművekkel jussanak el – tudtuk meg Gál Sándortól, a Marosszéki Közösségi Alapítvány alapítójától.

„Minden évben szeptember 22-én tartják az autómentes napot, ekkor rendezzük meg a Critical Mass nevű rendezvényt Marosvásárhelyen. Ebben az évben a vírusra való tekintettel sajnos nem tartjuk meg sem a Critical Masst, sem a Critical Mass juniort, éppen ezért ezen a héten került sor a Breakfast for Bikers-re. A figyelemfelkeltő jellegű eseményt idén negyedszer rendezzük meg. A lényege, hogy a hét minden napján a város öt csomópontján megkínáljuk a bicikliseket egy reggeli kávéval és péksüteménnyel” – mesélte Gál Sándor.

Előző években a biciklik felszerelését is ellenőrizték, most viszont csupán egy kérdőív kitöltésére kérik őket azzal kapcsolatosan, hogy hol használják a kerékpárt, milyen gyakorisággal, milyen útvonalon közlekednek.

A bringás reggeli teljesen más kategóriát tud megszólaltatni, mint a többi esemény, hiszen olyanok állnak meg, akik mindennapi szinten használják a biciklit, munkába járnak vele, bevásárolni, iskolába vagy általában közlekednek vele. Eddig összesen 68 biciklis töltötte ki a kérdőívet az elmúlt három napban – részletezte Gál Sándor.

A következő napokban az alábbi helyszínen lehet megállni egy reggeli kávéra: csütörtökön a 1918. dec. 1. sugárút és a Ștefan cel Mare utca közötti útkereszteződésben, pénteken a Rózsák terén, az orthodox katedrálisnál és a Forradalom utcai Eldi Pékségnél.

Tekerj egy jó célért!

A Marosszéki Közösségi Alapítvány fő tevékenységei közé tartozik az adománygyűjtő rendezvények szervezése is. A Swimathon nevű eseménnyel kezdték annak idején, majd szóba került a biciklis események népszerűsítése, így jött az ötlet, hogy biciklizéssel szervezzenek adománygyűjtéseket, támogatásokat.

Eleinte egy célra gyűjtöttek, például szobabicikliket, bicikliparkolókat vásároltak és tavaly volt az első év, amikor három projektre gyűjtöttek támogatást. Akkor sikerült tízezer lej értékben összegyűjteni adományokat ás a projektekbe fektetni ezt az összeget. 

Idén szeptember 19–20. között zajlik a Tekerj egy jó célért! nevű esemény, ahol 13 projektre lehet adományozni, segíteni akár két keréken, akár online. A vírus miatt elmarad a felvonulás, így online felületre tettek át, amit lehetett.

Idén a résztvevők telefonos applikáción keresztül kapják meg az útvonalat, amelyet egyedül, vagy kiscsoportosan tudnak végigtekerni, és azok között, akik teljesítették, nyereményt sorsolnak majd ki.

Az iOS-rendszerű telefonokon elérhető applikáció a Pedalează pentru un scop bun, illetve Android alapú telefonokon a Iorienteering nevű applikáció segítségével lehet az útvonalat megtalálni.

A támogatás kétféleképpen lehetséges: vagy a részvételi díjnak egy részét a projektekre áldozzák, illetve abban az esetben, ha valaki a részvételi díjon felül szeretne támogatni, vagy nem tud részt venni az eseményen, de támogatna egy projektet, akkor lehetősége van erre is a tekerj.org weboldalon keresztül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?