Korodi Attila: a cél versenyképessé tenni Csíkszeredát

Átgondolná a helyi adók politikáját, inkubátorházat hozna létre, fejlesztené a meglévő infrastruktúrát  - gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos terveit mutatta be Korodi Attila, az RMDSZ csíkszeredai polgármester jelöltje szerdán.

Vállalkozóbaráttá tenné megválasztása esetén Korodi Attila Csíkszeredát. Ennek első lépéseként átgondolná a helyi adópolitikát. „Azokat, akik kezdeményeznek, fejlesztenek, alakítják vállalkozásaikat, kerüljenek méltányosabb adórendszerbe” – kezdte Csíkszereda egyik ipari övezetében megtartott sajtóeseményét a politikus. Hozzátette: a vállalkozások esetében is fontos a minél egyszerűbb és zökkenőmentesebb ügyintézés, a kevesebb bürokrácia.

Szikszai Tamás önkormányzati képviselőjelölt kifejtette: Csíkszeredában inkubációs rendszerek létrehozására volna szükség. Míg több székelyföldi városban már működnek hasonlók, a hargitai megyeszékhelyen még hiányzik ez a szolgáltatás. Helyszínként az egykori Szakszervezetek Művelődési Házának épülete jöhet szóba, amelyet szeretnének újra visszahelyezni a város életének körforgásába, mint „találkozási pontot a gazdasági szereplők, a kultúra, az oktatás, az innováció között” – hangsúlyozta Szikszai Tamás.

Emellett szóba került egy konferenciaközpont kialakítása is ugyanezen a helyszínen – tette hozzá a képviselőjelölt. Szikszai Tamás kiemelte: Csíkszeredában jelentős kistermelői, kisipari tevékenység folyik, szeretnék ennek a területnek is a szereplőit bevonni az inkubációs folyamatokba és támogatni tevékenységeik fejlesztését, vagy elindítását.

András Hunor, képviselőjelölt hangsúlyozta: a megyeszékhely ipari zónájának is új életet kell adjon a város, amelynek anyagi részét helyi költségvetésből és európai uniós forrásokból lehet majd finanszírozni. A politikus szerint a Csíkszeredának infrastrukturális beruházások által is motiválnia kell a vállalkozókat a működésre, fejlesztésre. Ennek érdekében a város két ipari övezetének rendbetétele kulcsfontosságú.

Korodi Attila szerint mindezeken túl, amennyire egy önkormányzatnak erre lehetősége van, fontos a csíkszeredai vállalkozókat bekapcsolni az erdélyi, a magyar–magyar, és a romániai viszonyrendszerben lévő gazdasági körforgásba. A politikus szerint kiemelkedő jelentőségű a város és a megyei önkormányzat stratégiai együttműködése a gazdaságfejlesztésben. Korodi Attila kiemelte: Csíkszereda az egész csíki térségért felelős.

„Ha erős városi gazdaságot tudunk fenntartani, ha a gazdaságunk fejlődik, akkor a térség falvaiban lakó emberek is érzik azt, hogy munkahelyet kapnak, a járulékos pozitív hatások az ő mindennapjaikat is segítik” – fogalmazott. Mint elmondta: a jövőben is együttműködésre törekednek a különböző szakmai körökkel, ennek keretében továbbra is működik a StartSzereda program.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?