Nyolc kilométer villanypásztort szereltek fel Csíkban

Kezd Erdélyben is elterjedni a villanypásztor, első sorban a vadkár elleni védelem érdekében. Csíkszentkirálytól egészen Csíkszentsimonig telepítenek a napokban villanypásztort, írja a Székelyhon. A környéken a vaddisznók és a medvék az elmúlt években jelentős károkat okoztak a termésben.

A nyolc kilométer hosszan kiépíthető villanypásztor és a hozzá tartozó két táptelep – kilencezer lejes – felállítási költségei felének fedezésére tavaly pályázott Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületénél a közel 63 ezer hektárnyi vadászterület felett rendelkező Kakukk Tulajdonosi Társulás. A szükséges összeg másik felét a Csíkszeredai Sporthorgász- és Vadászegyesület biztosította.

A cölöpölés és a huzalok kifeszítése pénteken kezdődött, az érintett földterületek tulajdonosainak körlevelet küldtek ki, hogy segédkezzenek a kivitelezésben. A csíkszentkirályi önkormányzat felhívására huszonöten jelentkeztek.

 „Több hektáron is feltúrták tavaly a pityókaföldeket a vaddisznók, a medvék pedig a gabonát dézsmálják” – közölte az egyik területbirtokos. Közben a szentimrei, pálszegi falurész vízházának – ahová a táptelepek is kerülnek – irányából is elkezdték a 2800 méter hosszúságú szakasz kiépítését. Tavaly Csíkszentkirályon tizennyolc, míg Csíkszentimrén tizenhat vadkárt jelentettek a földtulajdonosok.

A villanypásztort kiszolgáló két, napelemmel működő tápteleppel kapcsolatban Kencse Előd szentimrei elöljáró elmondta, azokat azért telepítik a vízházhoz, mert elkerített helyen nagyobb biztonságban lehetnek, mint „a semmi közepén”. A 15 ezer voltos feszültséget biztosító egyik telep Szentkirály, míg a másik Simon irányába juttatja a vadakat távol tartó feszültség-impulzusokat. A munkálatok második, Simonig tartó négy kilométeres szakaszát a tervek szerint a napokban végzik.

  

Kimaradt?