Főmikrobiológus: a tanításnak el kell kezdődnie, az online oktatás csak kiegészítő módszer legyen

Az iskolának el kell kezdődnie, a megfelelő óvintézkedések betartásával – vélte Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke.

„Abból az elvből kell kiindulni, hogy az iskolának el kell kezdődnie, és az online oktatás csak kiegészítő megoldás lehet a klasszikus oktatási módszer mellett. Három intézkedést ajánlott betartani: fizikai távolságtartás a tanulók között, maszkviselés és a higiéniai szabályok" – fogalmazott a szakember a Digi24 szerda esti műsorában.

Rafila nyomatékosította: a gyerekekre nem veszélyes a koronavírus, többségüknél tünetmentes lefolyású a betegség, vagy nagyon enyhe tünetekkel jár. Egy Nagy-Britanniában zajló kutatás szerint a megfertőződött gyerekek mindössze 0,1 százaléka szorul kórházi kezelésre - állította. A szakember úgy vélte, az egészséges gyerekek nyugodtan viselhetnek textilmaszkot, a valamilyen krónikus betegségben szenvedő gyerekek és a pedagógusok számára pedig az egészségügyi maszk viselése ajánlott.

A mikrobiológiai társaság elnöke leszögezte, az iskolakezdéssel vélhetően növekedni fog az új esetek száma, mert minden országban ez történt. „Az a fontos, hogy legyen elbírható ez a növekedés" – nyomatékosította.

Alexandru Rafila hozzátette, közös igyekezetre van szükség a szeptember elsejétől hozott lazító intézkedésekben érintett cégek, a tanügyi rendszer és az egyes állampolgárok részéről, hogy „ellenőrzés alatt tartsuk a járványt”, ellenkező esetben „viharos ősz" elébe nézünk. „A következő hetek döntő jelentőségűek lesznek, a hónap végére sokkal pontosabb képünk lesz a járványhelyzet alakulásáról" – fogalmazott.

Kapcsolódók

Kimaradt?