Egészségügyi miniszter: online oktatásban részesülhetnek krónikus beteg tanulók

Az online oktatásba kapcsolódhat be az a gyerek, aki krónikus beteg, vagy idős személyekkel lakik együtt – közölte kedden Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

A tárcavezető kifejtette: nem a tanár feladata, hogy megállapítsa, hogy egy gyerek fertőzött-e, vagy sem. Ha a tanár szemrevételes vizsgálattal úgy ítéli meg, hogy fennáll a fertőzés gyanúja, akkor a gyereket az elkülönítőbe kíséri, és telefonál a szüleinek, a 112-es egységes segélyhívószámot kizárólag sürgősségi esetben használja – tette hozzá.

A további, esetleges epidemiológiai vizsgálatról az egészségügyi igazgatóságnak kell gondoskodnia – magyarázta Tătaru.

Tar Gyöngyi: kérjenek tanácsot a kezelőorvostól

Pénteken Nelu Tătaru egészségügyi miniszter csíkszeredai látogatásán Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője a Maszol kérdésére elmondta: a krónikus betegségben szenvedő gyermekekről létezik országos nyilvántartás, ugyanakkor mindegyikük rendelkezik kezelőorvossal. Tar Gyöngyi szerint az iskolába való visszatérés esetén a kezelőorvos lesz az elsődleges tanácsadó.

Az igazgató azt tanácsolta: az a szülő, aki eddig nem tette meg, keresse fel a gyermek kezelőorvosát, aki követi annak betegségét, állapotát és kérjen tőle tanácsot. „Mi mindenképpen támogatjuk azt, hogyha van ilyen rizikós gyermek, vagy a gyerekkel együttlakók körében van olyan idősebb személy, szülő, nagyszülő, aki veszélyeztetett, akkor akár annak az érdekében is lehessen kivételt tenni, és online módon vegyen részt az oktatásban” – mondta Tar Gyöngyi.

Az igazgató kifejtette: az iskolák mindent meg kell hogy tegyenek annak érdekében, hogy ilyen esetekben támogassák a gyermekeket, akár eszközök biztosításával is. A szakember ugyanakkor kiemelte: „az, hogy egy kisgyerek ölébe laptopot teszünk, nem jelenti azt, hogy online oktatásban részesül”. Tar Gyöngyi szerint ugyanakkor a pedagógusok számára is nagy kihívást jelent, hogy odafigyeljenek az osztályban lévőkre és a közvetítésre is.

„Nem könnyű feladat. Mi is át kellett szerveznünk az orvosi munkánkat az online térbe is, és látjuk, hogy nem könnyű ezt megvalósítani. Most a tanárokon a sor, hogy megszilárdítsák, hiszen elkezdődött az online oktatás a múlt félévben, de ennek most stabilabb formát kell biztosítani, mert látható, hogy még nem ért véget a járvány” – fogalmazott Tar Gyöngyi, hozzátéve: bízik abban, hogy járványügyi szempontból nem lesz elkapkodott az iskolakezdés.

(Címlapi illusztráció forrása: Adobe Stock)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?