Gazdasági kérdésekben jártas az RMDSZ kolozsvári tanácsosjelöltje – interjú Rácz Béla-Gergellyel (X)

Kolozsvár városi tanácsosaként tenne a közösségért Rácz Béla-Gergely egyetemi tanár, gazdasági szakember. Az RMDSZ jelöltje terveiről nyilatkozott. Interjú. 

Sokan egyetemi tanárként és gazdasági szakemberként ismernek téged. Miért döntöttél úgy, hogy jelölteted magad városi tanácsosként? Mivel szeretnél és tudsz hozzájárulni az önkormányzati munkához?

Számomra az elsődleges szerep mindig a tanár szerepe volt, és így marad ez ezentúl is. Illetve, hogy ez nem egy szerep, hanem ez vagyok én. A BBTE Közgazdaság – és Gazdálkodástudományi Karán tanítok és kutatok, így természetesen ebből következik az is, hogy a gazdasági kérdésekhez hozzászólok, ezekből tudományos cikkeket vagy gazdaságfejlesztő programot írok, vagy éppen kritikával illetem a gazdaságpolitikát. Úgy látom, hogy az életem azon szakaszában vagyok, amikor még sok energia és tettvágy van bennem, és haszonsítani szeretném közvetlen módon is az oktatásban és kutatásban felgyűlt gazdasági tapasztalataimat. Ezen felül közösségi emberként úgy érzem, hogy a száraz számok mögött látom és hallom az embereket, a boldogságukat vagy éppen a nehézségeiket. Ezekkel a képességekkel szeretném hatékonyan képviselni a kolozsvári magyarokat, erősíteni az RMDSZ-frakció munkáját. 

Kolozsvár belvárosát évek óta újítják, szépítik. Állításod szerint ez a változás úgy kell történjen, hogy mindenki számára élhető legyen. Mit jelent ez a te meglátásod szerint? Hogyan lehet úgy felújítani egy városközpontot, hogy az a lakóknak, a szórakozni vágyóknak és az ott dolgozóknak is jó legyen?

Az teljesen egyértelmű, hogy úgy nem lehet, hogy mindenkinek a lehető legjobb legyen, ugyanis nagyon sokszor az érdekek egyszerűen ellentétesek. Én abban hiszek, hogy egy olyan további belváros-fejlesztési tervre van szükség, amit egy társadalmi vita előz meg. Nyilván az azt is jelenti, hogy mindenki kell kompromisszumokat kössön, de a vita által a felek közelebb kerülhetnek a másik igazságához is, illetve könnyebben érthetővé válik a felek egymásra utaltsága is. A modern belvárosokból az autókat többnyire kitiltották, vagy nagyon lecsökkentették a számukat különböző módszerekkel. Ami az én nézőpontom szerint is helyes út, de el kell magyarázni, hogy ez miért jó. 

Az összes érv, ami eddig elhangzott, hogy ilyen a modern városközpont, és így van nyugaton is. Ez persze igaz, de miért tenné boldoggá az ott lakókat, ott sétálókat, az ott dolgozókat vagy a turistákat, hogy ez nyugaton is így van? Összetettebb és komolyabb érvelésre van szükség, mert az a tapasztalatom, hogy ha az emberek megértik az okokat és okozatokat, illetve be vannak vonva a döntéshozásba, inkább a sajátjuknak érzik azt, amit amúgy nem biztos, hogy annak éreztek volna. 

Egyértelmű továbbá, hogy a város rohamos fejlődése megsokszorozta a néhai csendes központ látogatottságát, ami nagyobb zajszennyezéssel és egyéb kényelmetlenséggel jár az ott lakóknak. A belváros lakói fizetik ki a (részben) elvesztett kényelmükben és homlokzatfelújítás árában az oda szórakozni járók és a turisták pozitív élményeit. Ez persze természetes velejárója a fejlődésnek és nem is föltétlenül kell ezt megakadályozni, de mindenképpen kompenzálni lehetne a belváros lakóit. Sok megoldás létezik erre, én azt látom, hogy egy belváros kártyával sok mindent korrigálni lehetne. 

A kávézókban délelőttönként olcsóbban fogyaszthatnának az ottlakók, behajthatnának autóval a házuk elé, míg a bevásárlás csomagjait kipakolják, vagy akár kedvezményesebben vásárolhatnának a központ amúgy drágább üzleteiben. Ezen kívül nagyobb helyi rendőri jelenléttel és gyakoribb takarítással is növelni lehetne a komfortérzetet. De nem minden intézkedésnek van pénzügyi vetülete: a magyar nyelvű turisztikai táblák semmibe sem kerülnének, mégis otthonosabban érznék magukat a központban az ott lakók és oda látogatók is. 

Melyek azok az ügyek az RMDSZ városprogramjában, melyekkel foglalkozni fogsz?

Számomra a gazdasági kérdések azok, amikben a legnagyobb magabiztossággal tudok véleményt formálni, de természetesen sok más társadalmi kérdéssel is foglalkozni kívánok. Kolozsváriként kolozsváriakkal beszélgetve sok olyan megoldatlan problémát látok, aminek megoldásában ki tudnám venni a részem. 

Gazdasági témákban tapasztalt vagy. Egy önkormányzatban, a bürokrácia esetleges útvesztőiben elég ez a tapasztalat? A városvezetés mennyire hasonlítható mondjuk egy vállalat vezetéséhez?

A tenni akarás, a gazdasági ismeretek, a szakemberek és a lakosok bevonása remélem elegendő lesz ahhoz, hogy rövid távon le tudjuk győzni a bürokrácia útvesztőit, de a hosszú távú cél az, hogy megszüntessük a bürokrácia útvesztőit.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?