PSD: szeptember 27. előtt lesz szavazás a bizalmatlansági indítványról

A bizalmatlansági indítványról még a szeptember 27-ére tervezett helyhatósági választások előtt szavazni fog a parlament - jelentette be pénteken Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke.

A politikus szerint a PSD-nek nincs elég szavazata ahhoz, hogy megbuktassa a kormányt, ezért – „a demokratikus politikai játékszabályok szellemében” - egyeztet a többi parlamenti párt képviselőivel. Meglátása szerint „semmiképpen sem fordulhat elő”, hogy az indítvány vitájára és a szavazásra ne kerüljön sor szeptember 27-e előtt.

Mint ismert, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PSD) az alkotmánybírósághoz fordult, amiért a PSD a rendkívüli parlamenti ülésszakban nyújtotta be az indítványt. Ugyanakkor kérték a PSD-től, hogy csak az alkotmánybíróság döntése után vitassák meg és szavazzanak a bizalmatlansági indítványról. A taláros testület pénteken közölte, hogy a felek szeptember 1-jéig fejthetik ki álláspontjukat az óvásról.

Ludovic Orban péntek este kijelentette, hogy szerinte egyetlen párt sem használhatja kampányeszköznek a bizalmatlansági indítványt . A kormányfő szerint alkotmányellenes, hogy a parlamenti vakáció idején nyújtsanak be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen, ezért kérték az alkotmánybíráktól a kabinet és a parlament közötti alkotmányos természetű jogi konfliktus megállapítását.

Orban elismételte: ehhez hasonló nem történt az elmúlt harminc esztendőben, és úgy fogalmazott: a PSD „csúfot űz” az alkotmányból.

Kapcsolódók

Kimaradt?