Gyermekpénz: a képviselőház munkaügyi bizottsága elutasította a többlépcsős emelést

Miután a szenátus a múlt héten elutasította, a képviselőház munkaügyi bizottsága negatívan véleményezte a gyermeknevelési pótlék többlépcsős emeléséről szóló sürgősségi rendeletet. Szerdán a képviselőház szavaz döntő fórumként az ügyben. 

A képviselőház negatívan véleményezte az 1993/61-es törvény 3. cikkelyét módosító 123-as sürgősségi kormányrendeletet, amely a gyermeknevelési pótlék mindössze 20 százalékos növelését irányozza elő augusztustól. A jogszabályról a képviselőház szerdán szavaz döntő házként. Ha ott is elutasítják, akkor hatályban marad az a törvény, amely a gyermekpénz megkétszerezését írja elő augusztustól.

A kormány július végén fogadta el a rendeletet, amelynek értelmében a gyermeknevelési pótlék augusztus elsejétől 20 százalékkal, 185 lejre nő, a két évnél kisebb gyermekek és a fogyatékkal élők számára pedig 369 lejre. A jogszabály szerint az összeget 2021-ben és 2022-ben több szakaszban, összesen négyszer újból megemelik, egyenként 20 százalékkal. Az Orban-kormány pénzhiányra hivatkozva szeretne többlépcsős emelést. Tervét viszont a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kivételével minden parlamenti párt ellenzi, az RMDSZ is. 

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?