Alkotmányossági felülvizsgálat kérését mérlegeli a kormány a bizalmatlansági indítvány miatt

A kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktus megállapítását kérje az alkotmánybíróságtól a bizalmatlansági indítvány parlamenti vakációban való benyújtása miatt – jelentette ki Ludovic Orban kormányfő kedden.

„Nem megtámadni akarjuk az alkotmánybíróságon, hanem alkotmányos természetű jogi konfliktus megállapítását kérnénk a bizalmatlansági indítvány parlamenti vakációban való benyújtása miatt. Harminc éve nem volt példa erre, egyetlen politikai párt sem nyújtott be bizalmatlansági indítványt parlamenti szünetben, rendkívüli ülésszak idején. Tulajdonképpen parlamenti vakáció van” – fejtette ki a miniszterelnök a válaszát arra a kérdésre, hogy a kormány megtámadja-e az alkotmánybíróságon a Szociáldemokrata Párt (PSD) által hétfőn benyújtott indítványt.

A legnagyobb ellenzéki erő, a PSD a koronavírus-járvány következtében kialakult helyzet kezelése miatt buktatná meg a liberális kormányt a hétfőn benyújtott bizalmatlansági indítvánnyal. A szociáldemokraták azt vetik az Orban-kabinet szemére, hogy annak tagjai többször maguk szegték meg azokat a szabályokat, amelyeket ők maguk állítottak fel a járvány terjedésének megállításáért. Az ellenzéki párt szerint a liberálisoknak azért csúszott ki a kezükből a járványhelyzet kezelése, mert ellentmondásos döntéseket hoztak. Bírálták, hogy a kormány és Klaus Iohannis államelnök több ezer román állampolgár kiutaztatását tette lehetővé a szükségállapot idején, és azt is felrótták a kormánynak, hogy a járvány idején visszaélések történtek a közbeszerzések terén az egészségügyben.

Az indítványt várhatóan a héten fogják felolvasni, majd a két ház együttes ülésen fog szavazni róla. A törvényhozók felének plusz egynek a voksára van szükség a kormány megbuktatásához. Az indítványt 205 törvényhozó írta alá, az elfogadásához, ami a kormány megbuktatását jelentené, 233 szavazatra van szükség. A PSD szavazatai önmagában nem elegendők, ehhez más kisebb pártok támogatására is szükség van.

(A nyitóképen: Ludovic Orban miniszterelnök | Fotó: gov.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?