Csíkszeredában a fejlesztések is hátráltatják az iskolakezdést

Csíkszereda szinte valamennyi tanintézményi épülete átfogó felújítás alatt áll, ez pedig további kérdéseket vet fel az egyébként is zűrös őszi iskolakezdéssel kapcsolatban. Bíztató hír a kisgyermekes családoknak, hogy az iskolakezdéssel egy időben a bölcsődei tevékenységek is elkezdődnek.

Ráduly Róbert Kálmán polgármester, a Csíkszeredai Katasztrófavédelmi Bizottság elnöke hétfőn sajtótájékoztatón számolt be az aznapi bizottsági ülésről.

Mint elmondta: a bizottság felülbírálta korábbi határozatát – miszerint a csíkszeredai bölcsődék akkor nyithatnak, ha öt egymást követő napon nem vesznek nyilvántartásba újabb koronavírus-fertőzést a térségben –, és az új határozat szerint a szeptember 14-i iskolakezdéssel párhuzamosan a bölcsődék is megnyílnak.

Az iskolákat ugyanakkor 450 kézfertőtlenítő adagoló és 55 ózongenerátor vásárlásával támogatja a polgármesteri hivatal – az érettségi és kisérettségi alkalmával már vásárolt ugyanilyen eszközöket a hivatal. Ugyanakkor valamennyi adagolóhoz 5 liter kézfertőtlenítőt is biztosít a városháza.

Ráduly továbbá elmondta: Csíkszeredában uniós alapokból 13 iskolaépületet újítanak fel, további három pedig kormánypénzekből épül. A nagy léptékű uniós beruházások közül mindössze három tanintézmény esetében tudják befejezni a kivitelezést a tanévkezdésig, a többi esetben keresik a lehető legjobb megoldásokat.

Valószínű, hogy lesznek iskolák, ahol délutáni oktatás lesz a megoldás, és arra is lehet példa, hogy egy-egy iskola tanulói más iskolákban tanulnak majd ideiglenesen. A polgármester szerint törekednek arra, hogy a megszokotthoz minél jobban hasonló formában induljon a 2020–2021-es tanév.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?