Bejutott Kolozsvár az innováció európai fővárosa címért folyó verseny döntőjébe

Bejutott Kolozsvár az innováció európai fővárosa címért folyó verseny döntőjébe, ahol többek között Milánóval, Valenciával és Béccsel küzd meg az egymillió eurós díjjal is járó kitüntetésért.

Az innováció európai fővárosa elnevezésű versenyt az Európai Unió (EU) kutatási és innovációs politikáját meghatározó Horizont 2020 program keretében szervezik meg és finanszírozzák, és a díjjal azoknak a városoknak az érdemeit ismerik el, amelyek az innovációban rejlő lehetőségek kihasználásával igyekeznek jobbá tenni az emberek életét – ismerteti közleményében az Európai Bizottság (EB) romániai képviselete.

Az idei verseny döntősei: Kolozsvár, Espoo (Finnország), Gent (Belgium), Groningen (Hollandia), Helsingborg (Svédország), Leeuwarden (Hollandia), Leuven (Belgium), Linz (Ausztria), Milánó (Olaszország), Reykjavík (Izland), Valencia (Spanyolország) és Bécs (Ausztria).

A 12 döntős várost független szakértőkből álló zsűri választotta ki, azt értékelve, hogy a városok miként használják ki az innovációban rejlő lehetőségeket a társadalmi kihívások kezelésére, arra, hogy a helyi közösségeket széles körben bevonják a döntéshozatalba, illetve hogy miként alkalmazzák ezeket a gyakorlatokat a városfejlesztésben.

Az innováció európai fővárosa díj nyertese egymillió eurót kap innovációs tevékenységeinek támogatására, az öt további helyezett pedig 100-100 ezer eurós pénzdíjban részesül.

Az Európai Bizottság a szeptember 22-e és 24-e között tartandó Európai Kutatási és Innovációs Napok keretében hirdeti ki a verseny győztesét és jelöli meg az öt kitüntetett várost.

(Címlapfotó: Adobe Stock)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?