A koronavírus szolgáltatta a bizonyítékot: a sportban a szurkolók jelentik a hazai pálya előnyét

Négy európai topliga idei eredményei azt mutatják, hogy nézők előtt sikeresebbek a hazai együttesek, mint üres stadionokban. A szurkolók főleg hasonló képességű sportolók összecsapása esetén válnak döntő tényezővé, míg a sztárcsapatok idegenben is tarolnak.

Mióta versenyszerűen űzik a labdarúgást, sosem volt még lehetőség annak tanulmányozására, milyen módon befolyásolja a nézők jelenléte a stadionokban az eredmények alakulását, azon egyszerű oknál fogva, hogy csak kivételes esetekben rendeztek üres lelátók előtti meccseket. A koronavírus-járvány lehetőséget teremtett a jelenség tanulmányozására, az európai bajnokságok többsége ugyanis részben nézők előtt, részben azonban üres stadionokban zajlott.

Ez történt a La Ligában

A közvélekedésnek, mely szerint a szurkolók nagyban javítják a hazai pályán szereplő együttes teljesítményét, illetve rontják a vendégcsapat esélyeit, leginkább a spanyol bajnokság eredményei tükrözik. A La Liga nézők előtt zajló, első 27 fordulójában 270 mérkőzésre került sor. Ezek 47,8 százaléka végződött a pályaválasztó győzelmével, az esetek 27,8 százalékában döntetlen született, a vendéggyőzelmek aránya pedig 24,4 százalék volt.

Ezek a számok már önmagukban is a szurkolók jelentőségét sugallják, azonban összevetve őket a tavaszi újrakezdés eredményeivel, még meggyőzőbb a kép. A nézők nélküli találkozókon a házigazda csupán 41 százalékban diadalmaskodott, a döntetlenek arány szinte változatlan volt, 27,2 százalék, a vendégsikerek aránya ellenben 31,8 százalékra nőtt.

Ez történt a Bundesligában

Hasonló folyamat ment végbe a német pályákon. A nézők jelenlétében megrendezett első 25 fordulóban a hazai- és a vendéggyőzelmek aránya 43,3 – 34,8 százalék volt. A spanyol bajnoksághoz képest ez jóval kiegyenlítettebb helyzet, azonban még mindig egyértelműen mutatja a hazai pálya előnyét.

A szurkolók nélküli utolsó kilenc fordulóban a helyzet radikálisan megváltozott, a pályaválasztók győzelmi aránya 31,7 százalékra csökkent, a vendégeké ellenben 45,1 százalékra nőtt. Ez azt jelenti, hogy a Bundesligában szurkolók nélkül lényegében nem jelentett előnyt a hazai pálya.

A Serie A és a Premier Leaugue árnyalja a képet

Az összképet némileg árnyalják két másik topliga, a Serie A és a Premier League mutatói. Az angol bajnokság nézők előtt játszott mecseinek 44,8 százalékát a hazai együttesek nyerték, a vendégek győzelmi aránya 30,2 százalék volt. Az üres lelátók előtt megrendezett utolsó kilenc fordulóban a házigazdák győzelmi mutatója 46,7 százalékra nőtt, azonban a vendégek is jobban teljesítettek, az esetek 31,5 százalékában 3 ponttal távoztak.

A döntetlenek részaránya 25 százalékról 21,8 százalékra esett vissza. Az elmúlt idényben Olaszországban gyakorolták a legkisebb befolyást a szurkolók a bajnoki eredményekre. Nézők előtt a hazai csapatok a mérkőzések 40,3 százalékát húzták be, míg a hazai pályás vereségek aránya 37,1 százalék volt. Szurkolók hiányában a hazai győzelmi arány 44,3 százalékra emelkedett, az idegenbeli sikerek aránya ellenben 33,9 százalékra csökkent.

Vannak olyan csapatok, s nem csupán a mezőnyből egyértelműen kiemelkedő vagy kilógó együttesek, melyek számára szinte mindegy, hogy odaha vagy idegenben, nézők előtt vagy kongó stadionban játszanak. Ilyen az olasz Atalanta, mely az elmúlt bajnoki idényben saját pályáján 38 pontot gyűjtött, s 51 gólt szerzett, míg idegenben 40 pont és 47 gól a mérlege. Még kirívóbb eset a német Mainz 05, amely hazai pályán 17, vendégként ellenben 20 pontot szerzett. Abban ellenben  semmi meglepő nincs, hogy a Bayern München odahaza és idegenben is 41 pontot termelt, a Liverpool 19 idegenbeli mérkőzésből megnyert 14-t, a Real Madrid és a Machester City pedig 11-t.

Kapcsolódók

Kimaradt?