Koronavírus: 110 igazolt esettel továbbra is Szatmár a legkevésbé fertőzött megye

A járvány kezdete óta Szatmár megyében csak most regisztrálták az első koronavírussal megfertőződött orvost, de nem bizonyított, hogy munkahelyén, azaz a kórházon belül fertőződött meg.

Lassan hónapok óta kuriózumnak minősül Szatmár megye – már ha egy járvány esetében lehet ilyen kifejezést használni –, ugyanis míg az ország többi részén főleg a nyaralási időszak kezdete óta riasztóan megnőtt a koronavírus-fertőzéssel frissen regisztráltak száma, addig itt hosszú hetek telnek el egy-egy friss fertőzött regisztrálása között.

Igaz, az elmúlt napokban – szatmári mércével mérve – felgyorsultak kissé az események, átlépték a lélektani 100–at, a számláló 110 koronavírus-fertőzöttet mutat, köztük az első megbetegedett orvost. Adrian Marc, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere elmondta: nem bizonyított, hogy a sürgősségi osztályon dolgozó és a megelőzési szabályokat rigorózus szigorúsággal betartó orvos a kórházon belül fertőződött volna meg, ugyanis a járványankét során kiderült, hogy egyrészt nem végzett szoros fizikai kontaktust igénylő műveletet (például újraélesztés) igazoltan koronavírusos személlyel; másrészt pedig, hogy az elmúlt időben többször is járt más, megyén kívüli városokban és településeken.

Erején felül dolgozik a koronavírus-labor csapata

„A járvány most, a nyaralási szezonban közösségi szinten terjed egyre fokozottabban, ezért kell vigyáznia mindenkinek magára és betartani a megelőzési szabályokat. Az orvosnő pozitív tesztjét követően megtettük – tesszük az előírásoknak megfelelő lépéseket, teszteltük 40 munkatársát, hál Istennek minden eredmény negatív lett – ugyanakkor épp a közösségi terjedés okán döntöttünk arról is, hogy minden szabadságról, nyaralásról visszaérkező kollégát letesztelünk munkába állása előtt” – magyarázta a kórházmenedzser. Hozzátette azt is: a koronavírus-labor csapata erején felül dolgozik: kapacitásuk a napi 186 mintaelemzés lenne, ezzel szemben naponta 250 – 300 mintát elemeznek.

„A csapat kezd kifáradni, hétfőtől szombat estig dolgoznak és nem csak napi 8 órát. Pillanatnyilag többet tesztelünk, mint a kolozsvári és a nagyváradi kórház, ahol teljesen automatizált laborrendszer van (a miénk csak félig az). Próbálunk új kollégákat hozni és a két váltást tervezzük bevezetni. Nagyon le van terhelve az egész országos tesztelési rendszer, nagyon le vagyunk terhelve mi is, de ez így volt első perctől, pontosabban április 8-től, a labor üzembe helyezésétől kezdve – és nem mellékesen: mi a lehető legalacsonyabb áron, 250 lejért végezzük el a magánigénylésű tesztet” – részletezte a menedzser.

A városházát sem kerülte el a vírus

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal 13 dolgozója került házi elkülönítésbe, miután kiderült, hogy kollégájuk, a sürgősségis orvosnő férje megfertőződött a koronavírussal. „Július 31–én este lett meg kollégánk teszteredménye, és ekkor derült ki, hogy ő is megfertőződött a koronavírussal. Mivel azonban az illető a pénteki napon már nem jött be munkahelyére, s tudtuk, hogy felesége igazoltan fertőzött, anélkül, hogy megvártuk volna kollégánk teszteredményét, minden olyan irodát fertőtlenítettünk, amelyekben az előző nap megfordult, közvetlen munkatársait pedig (8 személy) és azokat, akikkel előző nap kapcsolatba került, azonnal hazaküldtük” –magyarázta a Maszolnak Maskulik Csaba városmenedzser.

Közlése szerint a fertőzésgyanús személyek most házi elkülönítésben várják, hogy a közegészségügyi igazgatóság letesztelje őket, munkahelyükre csak a negatív eredményeket követően térhetnek majd vissza a munkahelyükre. A városmenedzser megerősítette a kórházmenedzser szavait, miszerint kollégájuk (feleségével együtt és külön is) az utóbbi időben többször is járt más, megyén kívüli nagyvárosban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?