Pénzhez jutottak a csíkszeredai kulturális intézmények

Adókönnyítésről, energiahatékony megoldásokról, költségvetés-módosításról is döntött pénteki gyűlésén a csíkszeredai városi önkormányzat. Újabb oktatási intézmény felújítására kötöttek kivitelezési szerződést.

A szükségállapot két hónapjára 50 százalékos épületadó-kedvezményt és teljes épületilleték-mentességet kapnak azon jogi és magánszemélyek, akiknek tevékenysége igazolhatóan kárt szenvedett a járványügyi intézkedés idején. Tömbház-hőszigetelésekkel és közvilágítás-korszerűsítéssel az energiahatékonyságon javítanának, a kulturális intézmények pedig tőlük átcsoportosított pénzeket kapnak vissza – döntött mai zárt ülésén az önkormányzat.

A csíkszeredai városvezetés az eredeti szándéka szerint hat hónapra ítélt volna meg 50 százalékos épületadó-kedvezményt azon jogi és magánszemélyeknek, akiknek a járványügyi intézkedések miatt fel kellett függeszteniük a tevékenységüket. Az ezt lehetővé tevő jogszabálytervezet azonban nem lépett érvénybe, így a 2020/69-es sürgősségi kormányrendelet maradt az adókönnyítés jogalapja. A város önkormányzata ezért a mai ülésén arról döntött, hogy csakis a szükségállapot idejére, két hónapra az épületadókat illetően 50 százalékos adókedvezményt kapnak az arra jogosultak, a városháza pedig ugyanerre az időszakra lemond az épületilletékekről.

Költségvetés-módosítással átcsoportosítottak összegeket az önkormányzat fenntartásában működő kulturális intézményeknek – ezeket az összegeket korábban azért irányozták át, mert a munkaerő-elhelyező ügynökségtől remélték a technikai munkanélküliségre bocsátott alkalmazottak fizetését. Ezen összegeket végül az önkormányzatokra terhelték – részben ez indokolta az újabb költségvetés-módosítást.

Az önkormányzat arról is határozott, hogy módosítják tíz részben hőszigetelt tömbház esetében a további felújítás beruházásának értékét, ezzel biztosítva a kivitelezés folytatását. A testület elfogadott ugyanakkor egy előtanulmányt, amellyel a város a Környezetvédelmi Alapnál pályázik a következő napokban: 300 ezer lejes önrész mellett 1 millió lej támogatást nyerhetnek a közvilágítási rendszer korszerűsítésére. Ha a finanszírozás létrejön, Csíkszereda 36 utcájában cserélnek le tíz évesnél idősebb lámpatesteket, az új, távvezérlési egységgel ellátott LED-es világítótestek pedig 85 százalékos energia-megtakarítást eredményeznének.

Három intézménynek otthont adó épület felújítása kezdődhet el

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala aláírta pénteken a Székely Károly Szakközépiskola bentlakása felújításának kivitelezési szerződését. A négyszintes épületben különböző korosztályú és szociális helyzetben levő gyermekeket nevelnek: földszintjén a Csipike Óvoda működik, a három emelet pedig a Székely Károly Szakközpiskola bentlakásaként működik, de ugyanitt kapnak teljes ellátást a Szent Anna Speciális Szakközépiskola diákjai is. Az óvoda és a 200 férőhelyes bentlakás az utolsó azon 11 tanintézményi épület közül, amelyeket Csíkszereda Polgármesteri Hivatala a Regionális Operatív Program 3.1B számú intézkedéséből teljesen felújít.

A kivitelezési szerződést a Tectum Company Rt.-vel írták alá 3 561 708,28 lej értékben, a szerződés időtartama 6 hónap. Az Európai Unió hozzájárulása 2,29 millió lej, az állam további 351 ezer lejjel egészíti ki. A fennmaradó 913 ezer lejt a helyi költségvetésből fedezik.

Kapcsolódók

Kimaradt?