Orban: augusztus 1-től újabb korlátozásokat vezethetnek be Romániában

Augusztus elsejétől szigoríthatják a koronavírus-járvány terjedésének megelőzését célzó intézkedéseket Romániában, jelentette be kedden Ludovic Orban miniszterelnök. Konkrétumok a szerdai kormányülés után várhatók, írja a Hotnews.ro.

A kormányfő már hétfőn is beszélt arról, hogy néhány újabb korlátozás bevezetéséről tárgyalnak, felmerült például a vendéglátó-ipari egységek programjának korlátozása, a távolságtartás szigorúbb szabályozása a tengerparton, a kültéri maszkviselés kötelezővé tétele a zsúfoltabb helyeken.

A teraszok programját csak helyi szinten korlátoznák, ott, ahol magasabb a koronavírus-fertőzöttek száma, a kültéri maszkviselés kötelezővé tételéről pedig szintén helyi, megyei szinten dönthetnének majd, pontosított kedden Ludovic Orban. Mint mondta, a maszkviselés a piacokon, vásárokban, a tömegközlekedési eszközök megállóiban lehet kötelező, de csak bizonyos időintervallumokban, és erről majd a megyei katasztrófavédelmi felügyelőségek dönthetnek.

A szigorításokról várhatóan kedden tárgyal az Országos Katasztrófavédelmi Bizottság (CNSU) és a szerdai kormányülésen módosíthatják a veszélyhelyzetet szabályozó kormányrendeletet, mondta a miniszterelnök.

Egy megyében máris kötelezővé tették a köztéri maszkviselést

Argeș az első romániai megye, ahol a nyílt köztereken is kötelezővé válik a maszkviselés 5 éven felülieknek ott, ahol kettőnél több ember tartózkodik. Emellett hétköznap este tíz óráig, hétvégén pedig este 11 óráig lehet csak magáneseményeket tartani. Az új szabály szerda reggeltől lép érvénybe, jelentette be Emanuel Soare prefektus, hozzátéve, hogy az elszigetelés és a karantén nem elégséges intézkedés a megyében. Argeș megyéből hétfőn 129 új esetet jelentettek.

(Címlapfotó: gov.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?