Növelik a sepsiszentgyörgyi kórház költségvetését és kapacitását

Mintegy 5,4 millió lejjel növelték a sepsiszentgyörgyi  Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház költségvetését Kovászna Megye tanácsának csütörtöki ülésén.

Ebből 4,3 millió lejt utalt bérköltségekre az Egészségügyi Biztosító Pénztár, 1 millió lejt kaptak a megyei közegészségügyi igazgatóságtól, 70 ezer lejt az igazságügyi orvostani intézettől, 31 ezer lejt adományként érkezett, 16 ezer lej bérbe adott ingatlanokból folyt be.

A kórház ugyanakkor előkészített és benyújtott egy uniós pályázatot, amivel növelheti kapacitását az egészségügyi válságkezelésre és a koronavírussal fertőzöttek ellátására. A 14 millió lejes projektet a Nagy Infrastruktúra Operatív Programból (POIM) teljes mértékben finanszírozzák. A pénzből a járvány idején szükséges védőfelszereléseket, orvosi berendezéseket vásárolnak.

A koronavírus-járvány kezdete óta az intézmény 1,2 millió lejre vásárolt plusz védőszerelést, ennek utófinanszírozását is be tudják foglalni ebbe az uniós pályázatba, derült ki András Nagy Róbert menedzser tájékoztatójából. A kórházmenedzser elmondta még, hogy augusztus elején várható a moduláris sürgősség elindítása, ugyanis integrált rendszerben és hosszú távra berendezkedve szeretnék használni. Ugyanakkor a megyei tanács egy négyszobás sepsiszentgyörgyi tömbházlakást adott át a kórháznak, amely orvosoknak biztosított szolgálati lakásként fog működni.

„A koronavírus-járvány a világ sok országában, sőt, Románia sok megyéjében az egészségügyi rendszer összeomlását eredményezte. Háromszéken – a kezdeti nehézségek után – sikerült a járvány terjedését lelassítani, ezzel időt nyertünk, hogy az egészségügyi rendszert kellően felkészíthessük. Ugyanakkor egy újabb járványhullám veszélye továbbra is fennáll, tehát elővigyázatosnak kell lennünk. A háromszéki emberek egészségének és biztonságának védelme mindennél fontosabb,  erre vonatkozó döntéseket hoztunk a tanácsülésen” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Szociális és infrastruktúra fejlesztések

A Kovászna megyei tanács csütörtöki ülésén kiigazították az  országos vidékfejlesztési programból finanszírozott egyik pályázatuk költségvetését is. A Maksa és Sepsibesenyő közötti 1,7 kilométeres földút átépítése és leaszfaltozása 5,4 millió lejbe kerül, ebből 3,5 milliót a kormány, 1,9 millió lejt Kovászna Megye Tanácsa biztosít.

Továbbá megszavazták, hogy Kovászna megye is részt vesz a Hargita és Maros megyékkel közösen - a  Gyulafehérvári Caritasszal társulva   - egy Norvég alapos pályázatban. A 10 millió lej értékű pályázat idős személyek családi környezetben való tartását célozza, valamint az önkéntesség népszerűsítését és szakemberek képzését is tartalmazza. A három megyét átfogó pályázat során a gyermekvédelmi és szociális igazgatóságra nem hárul anyagi teher, azt viszont vállalni kell, hogy 5 éven keresztül tovább viszik a program tartalmi részét.

Ugyanakkor módosították a SERA Románia, a gyermekvédelmi igazgatóság és a megyei önkormányzat közötti szerződést, amely alapján három családi ház típusú gyerekotthont építenek, a koronavírus járvány miatt megtorpant munkálatok átadási határidejét meghosszabbították 2021. június 30-ig.

Átadták a sepsiszentgyörgyi Speciális Iskola számára a kézdivásárhelyi Achim András utcai óvoda épületét és az intézmény működtetését. A fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkozó intézményben jelenleg 10 óvodáskorú, 5 előkészítős kisdiák tanul az intézményben, 3 pedagógus felügyeletével. A tervek szerint felújítják az épületet, a benne levő szolgáltatásokat bővítik, határozták el a tanácsülésen.

Módosították a Sepsi-SIC kosárlabdacsapat támogatását lehetővé tevő szerződést, a turnék elmaradása miatt megmaradó összeget más célokra fordítaná a sportegyesület, a támogatás összértéke megmarad, költségvetésen belüli módosításról van szó, az elszámolási határidőt augusztus végére tolták ki – tájékoztatott Tamás Sándor. A járvány következtében elmaradó programok miatt összesen 250 ezer lejjel csökkentették a költségvetését a Háromszék Táncegyüttesnek és a Kovászna Megyei Művelődési Központnak. Az így nyert összeget vidéki kultúrotthonok és tanintézmények felújítására fogják fordítani.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?