Hat kosztosmedvéje van Szatmár megyének

Hat barnamedve van Szatmár megyében, de csak enni járnak át az állatok Máramarosból, Ukrajnából – írja a szatmar.ro. A Szatmár Megyei Erdészeti Hivatal és a megyében tevékenykedő vadásztársaságok idén márciusban is felmérték a megyében élő nagyragadozók, a medvék, farkasok, a hiúzok és a vadmacskák állományát, ennek eredményét hétfőn tették közzé.

A felmérés szerint Szatmár megyében hat barnamedve, 30 farkas és mintegy 212 vadmacska él, mindhárom faj esetében csökkent az egyedszám az előző évhez képest. Az egyedszámlálás során a szakemberek egyetlen aktív medvebarlangot sem találtak, ami azt jelenti, hogy az avasújfalusi körzetben jelen lévő állatok Ukrajnában és Máramaros megyében hibernálnak és onnan jönnek át. Hasonló a helyzet a hiúzzal is: az előző évhez hasonlóan idén sem találtak belőle egyetlen egyedet sem. Amennyiben mégis előbukkan, ő is ukrajnai vagy máramarosi „turista".

A 2013-2014-es vadászidényben egy farkas és négy vadmacska kilövésére tesznek javaslatot a szatmári szakemberek. A nagyragadozók számának korlátok között tartása azért fontos, mert ezzel egyrészt szabályozni lehet az ökológiai egyensúlyt egy bizonyos területen, másrészt pedig lecsökkenthető annak esélye, hogy a nagytestű vadállatok gondot okozzanak a lakosságra nézve.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?