Várhatóan szombaton szavaz a szenátus a „karanténtörvénytől”

Péntek délután tárgyalja a szenátus jogi bizottsága a járványhelyzetben és biológiai veszély esetén elrendelhető intézkedésekről szóló törvény tervezetét, amelyről döntéshozó testületként kell szavaznia a felsőháznak.

Robert Cazanciuc szenátusi elnök elmondta, a jogi bizottság pénteki ülése "addig tart majd, ameddig szükséges", szombattól pedig július 15-éig minden napra összehívják a plénumot. "A minőségi, komoly vita érdekében szükség van erre a programmódosításra" - érvelt.

A házelnök rámutatott, a kormány ezt a tervezetet is "az utolsó pillanatban" küldte el a parlamentnek, és a képviselőháznak nem volt elegendő ideje arra, hogy minden érintett fél véleményét kikérje, ezért a pénteki szakbizottságbeli vitára meghívták a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács, az igazságügyi minisztérium, a betegegyesületek és a civil társadalom képviselőit is.

Cazanciuc szerint egy "alkalmazható" törvénytervezet fog kikerülni a szenátus jogi bizottságából, amely az egészséghez való jog mellett az alkotmány által szavatolt más alapvető emberi jogokat is véd.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?