Napi 800 új esetet vizionál augusztusra az epidemiológiai társaság alelnöke

Ha a lakosság nem tartja be a járvány elleni védekezés szabályait, napi új koronavírus-fertőzések száma augusztusra elérheti a 800-at – figyelmeztetett hétfőn a Román Epidemiológiai Társaság alelnöke.

Emilian Popovici az Europa FM rádiónak nyilatkozott a járvány terjedéséről. A szakember emlékeztetett, hogy vírus úgynevezett reprodukciós rátája május végén még csak 1 volt. Ez a szám azt mutatja meg, hogy egy beteg hány embert fertőz meg, mielőtt fertőzésképtelenné válik.

„Ha csak 1,1-es reprodukciós rátával számolunk, a napi esetek száma augusztus 23-án eléri a 800-at. Ez azt is jelentené, hogy az intenzív osztályon kezelt betegek száma 500-ra nő (jelenleg ez a szám 250 alatti – szerk. megj.) Egy ilyen helyzetet még ellenőrzés alatt tudunk tartani. De mi lesz szeptemberben, ha a reprodukciós ráta nem csökken?”  – idézte a szakembert a Mediafax.

Emilian Popovici szavai szerint a „számok nem hazudnak”. A vírus fertőzőképessége pedig csak úgy csökkenthető, ha a lakosság betartja a védekezési szabályokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?