Ismét szigorítások várhatók, ha az új fertőzések száma meghalad egy küszöbértéket

Ha a napi új koronavírus-fertőzéses esetek száma meghaladja az 500-at, a hatóságok újabb szigorítások bevezetésével a minimális óvintézkedések betartására kötelezhetik a lakosságot – jelentette ki csütörtökön Alexandru Rafila.

A Román Mikrobiológiai Társaság elnöke egy rádióadónak nyilatkozott a fertőzések számának megugrásáról. A szakember elmondta, a járvány jelenleg „egyértelműen” ismét a csoportos fertőzés szakaszában van, a vírus úgynevezett reprodukció rátája meghaladja az 1-et, az új esetek száma nagyobb a gyógyultakénál.

Rafila emlékeztetett, hogy a kórházba utalt fertőzöttek száma az utóbbi napokban 4900-ról 5800-ra emelkedett, a fertőzöttek aránya 1,3 százalékról 1,5 százalékra nőtt a feldolgozott teszteredmények számában. A vírus reprodukciós rátája jelenleg 1,2. Ez azt jelenti, hogy egy fertőzött beteg 1,2 személyt fertőz meg – idézte a Mediafax a szakembert.

Mint ismert, az országban 460 új fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, és a megfertőződöttek száma meghaladta a 25 ezret. Az egy nap alatt jegyzett új fertőzöttek száma a koronavírus-járvány tetőzésének időszakát idézi. A kór romániai megjelenése óta csupán három alkalommal - április közepén - volt ennél magasabb az egy nap alatt jegyzett megbetegedések száma.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?