Többnyelvű táblákat helyeznek ki Beszterce városában

Többnyelvű táblákat állítanak fel Beszterce városában, a határozattervezetet a helyi tanács többhetes lobbi után fogadta el - tájékoztat a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ.

Beszterce városának egyedüli RMDSZ-es tanácsosa, Antal Atilla 2020 áprilisában nyújtotta be azt a határozattervezetet, amely szerint a város két fő bejáratánál Beszterce történelmi helységneveit tüntették volna fel. "Az április végi tanácsülésen több okból is támadták és megkérdőjelezték a határozattervezet jogosságát, így világossá vált, hogy több ellenszavazat lesz, mint támogató" - olvasható a szövetség Facebook-oldalán.

Antal Attila visszavonta a tervezetet azzal az indokkal, hogy azt újra szeretné elemezni. A tervezetet végül módosították, és a város bejáratai helyett a többnyelvű feliratok Beszterce történelmi kapuinál kapnak helyet. 

 

"Nösa (az eredeti szász elnevezés) - Bistrița, Bistritz, Beszterce - ilyenformán nem két, hanem három helyen fognak megjelenni a történelmi helységnevek: a valamikori Fa-kapu, Kórház-kapu, illetve Magyar-kapu eredeti helyén, így hirdetve a városlátogatónak, hogy itt érkezik a középkori határhoz" - olvasható.

A 2011-es népszámláláskor a város 67 272 lakosából 3521-en vallották magukat magyarnak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?