Ezért ugrott meg a fertőzésszám Romániában Raed Arafat szerint

A lakosság egy része egyre óvatlanabbul viselkedik, nem veszi komolyan a járvány elleni védekezés alapszabályait, ez okozza a koronavírus-fertőzések számának megugrását – jelentette ki péntek este a Digi24-nek Raed Arafat.

A belügyi államtitkár szerint sok fiatal azt hiszi, hogy a pandémia csak egy vicc. „A hatóságok feloldották a korlátozások egy részét, de ezt a védekezés alapszabályainak betartásával ellensúlyozni kell. A maszk viselésére, a biztonsági távolságra, a kézfertőtlenítésre, gyakori kézmosásra gondolok. Ha ezekeket a szabályokat nem tartják be az emberek, akkor baj van” – jelentette ki a SMURD alapítója.

Arafat a lakosság óvatlanságára példának hozta fel azokat a vendéglői teraszokon készült, és a közösségi oldalakon terjedő fotókat, amelyeken hatnál is többen ülnek maszk nélkül egy-egy asztalnál, és nyilvánvalóan olyan személyek, akik nem egy háztartásban élnek.

Az államtitkár szerint nagyon sokat árt a koronavírus létezését kétségbe vonó nézetek terjedése. „Emiatt a lakosság egy részét, a kételkedőket elveszítettük. Ezek az emberek már nem bíznak a hatóságokban” – magyarázta. Emlékeztetett: Romániának sikerült egyelőre elkerülnie az olaszországi helyzetet, amikor a kórházak túlzsúfoltsága miatt gyakorlatilag az orvosoknak kellett eldönteniük, hogy ki maradjon életben a fertőzöttek közül. "De senki ne feledje, eljuthatunk oda, hogy nálunk is az orvosok fognak dönteni arról, ki marad életben. Cinikusan hangzik, de ez az igazság" – tette hozzá.

Az államtitkár arra szólította a kétkedőket, álljanak szóba azokkal, akiket megfertőzött a koronavírus, és kérdezzék meg, milyen volt a kórházban. Arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus nem hasonlítható egyszerű influenzához, amin a többség hamar átesik. "Olyan komplikációk lépnek fel, amelyeket más betegségek esetében nem tapasztalunk" – jelentette ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?