Iohannis szerint a kormány „korrektül” hosszabbította meg a veszélyhelyzetet

Jelen helyzetben értelmetlen lenne bizalmatlansági indítványt benyújtani a kormány ellen, a kezdeményezés ugyanakkor „a politikai jóérzés hiányáról" árulkodna – vélte Klaus Iohannis államfő az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) által kilátásba helyezett kezdeményezésről.

Az elnök rámutatott, hibát követ el az ellenzék, amikor egy egészségügyi válság idején bizalmatlansági indítvánnyal fenyegetőzik. „Teljesen alaptalanok a vádjaik. Miért kellene leváltani a kormányt? Mert meghozta a szükséges intézkedéseket? Mert időben lépett? Mert sikerült megakadályoznunk a járvány elterjedését? Mert olyan gazdaságélénkítő intézkedéseket hozott, amelyeknek már látszanak az eredményei? Szerintem ez teljesen értelmetlen és a politikai jóérzés hiányáról árulkodik" – fogalmazott csütörtöki nyilatkozatában az államfő.

Hangsúlyozta, a Ludovic Orban vezette kormány beiktatásakor mindenki tudatában volt annak, hogy rövid időre, mindössze egy évre lesz tisztségben a kabinet, amely amellett, hogy jól kezelte a koronavírus-járványt és a válsághelyzetet, sokkal több megvalósítást tudhat magáénak, mint amennyit elvártak volna tőle.

Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke szerdán közölte, hogy alakulata elkezdett dolgozni a bizalmatlansági indítványon, amelyet a veszélyhelyzet lejártát követő napon terveznek benyújtani. Ciolacu „az eddigi legsúlyosabb hatalmi visszaélésnek” nevezte, hogy a nemzeti liberális párti (PNL-s) kormány a parlament felhatalmazása nélkül hosszabbította meg a veszélyhelyzetet, emiatt helyezte kilátásba a kormány megbuktatását.

Iohannis szerint ugyanakkor a kormány törvényes módon járt el a veszélyhelyzet meghosszabbításakor. „Ha van olyan parlamenti képviselő, aki ezzel nem ért egyet, joga van alkotmányos kontrollt kérni, de véleményem szerint a kormány korrektül és törvényesen járt el” – hangoztatta.

Iohannis azt mondta: az „úgynevezett ellenzék” parlamenti akciója „választási túlzásokra” épül. „Ők a botrány kedvéért okoznak botrányt, és megpróbálnak még néhány szavazatot szerezni. A Szociáldemokrata Párt gyakorlatilag csak bizonytalanságot okoz a lakosság körében, egy olyan időszakban, amikor az embereknek biztosaknak kell lenniük abban, hogy a hatóságok jól dolgoznak, és hogy be kell tartaniuk a bevezetett intézkedéseket" – jelentette ki az államfő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?