Legfelsőbb bíróság: az örökösöké marad az árkosi Szentkereszty-kastély

A legfelsőbb bíróság visszavonhatatlan ítélete értelmében az egykori tulajdonos örököseinek, a Jankovich-Bésán testvéreknek a tulajdonában marad az árkosi, Sepsiszentgyörgy szomszédságában lévő Szentkereszty-kastély. 

A csütörtökön kimondott, visszavonhatatlan ítélet kivonatát a legfelsőbb bíróság honlapján tették közzé. A bíróság elfogadta az örökösök fellebbezését a tavaly novemberben kimondott ítélet ellen, amely elrendelte az egykori visszaszolgáltatás felülvizsgálatát. Elutasította, hogy a kulturális minisztérium belépjen az örökösök elleni perbe, és több mint 30 ezer lejes perköltség kifizetésére kötelezte a restitúció felülvizsgálását kérő Árkosi Kulturális Központot. 

Kincses Előd, a Jankovich-Bésán család ügyvédje a Háromszék napilapnak adott nyilatkozatában kijelentette: a nacionál-kommunista visszarendeződés ez esetben csődöt mondott.

A kastély visszaszolgáltatását rögzítő megfellebbezhetetlen ítéletet 2012 novemberében mondta ki a legfelsőbb bíróság, de a Dél-Afrikában, Spanyolországban és Portugáliában élő örökösök csak újabb pereskedések után, 2015-ben vehették birtokba és telekkönyveztethették nevükre a kastélyt és melléképületeit.

Az épületet korábban használó Árkosi Kulturális Központ arra hivatkozva kérte a visszaszolgáltatási ítélet felülvizsgálatát, hogy olyan új, korábban beszerezhetetlen dokumentumok kerültek a birtokába, amelyek bizonyítják, hogy a kastély nem a kommunista államosítás során került a román állam tulajdonába, hanem már 1945-ben az Ellenséges Vagyonokat Ellenőrző és Kezelő Pénztár (CASBI) fennhatósága alá tartozott. Utolsó tulajdonosait ugyanis, az 1944 júniusában meghalt Szentkereszty Bélát és testvérét, Szentkereszty Erzsébetet a román állam 1945-ben „az országból hiányzó”, vélhetően elmenekült személyeknek tekintette.

Az árkosi egykori udvarházat az 1870-es években báró Szentkereszty Zsigmond és felesége, gróf Haller Anna bővítette kastéllyá, jelenlegi alakját báró Szentkereszty Béla, Háromszék vármegye főispánja alakította ki az 1890-es években. Az impozáns épületben 1982-ben a Román Kommunista Párt rendezett be vadászkastélyt Nicolae Ceausescu diktátor számára. A rendszerváltozás után a Művelődési Minisztérium alárendeltségébe tartozó, 1994-ben létrehozott Árkosi Kulturális Központ kapott helyet benne.

Kapcsolódók

Kimaradt?