Maratoni ülésen véglegesült az RMDSZ marosvásárhelyi tanácsosjelölt-listája

Maratoni, hat órán át tartó ülésen rangsorolta csütörtök este a Maros megyei RMDSZ-szervezet Területi Állandó Tanácsa a marosvásárhelyi tanácsosjelölti listájára felkerülő személyeket. Amint az várható volt, a TÁT részben átírta a helyi szervezet választmánya által korábban összeállított rangsort.

A legnagyobb újdonságnak az számít, hogy nincs rajta a listán a Vass Levente korábbi városi szervezeti elnök emberének tartott Kali István és Magyary Előd. Utóbbi jelenleg is önkormányzati képviselő, és egy ideig vezetője is volt az RMDSZ-frakciónak. Magyaryt úgy tartják számon, mint azt a helyi politikust, aki behódolt Dorin Floreának, Kali István „bűne” pedig az lehet, hogy nem kötelezte el magát az RMDSZ által is támogatott Soós Zoltán független polgármesterjelölt mellett.

Az Erdélyi Magyar Televíziónak adott interjúban Kali kijelentette: „egy független polgármesterjelöltről beszélünk, én az ő programját, elképzeléseit a várost illetően nem láttam, amennyiben ezt látom, bele tudok olvasni és azt össze tudom egyeztetni a mi programunkkal, akkor lesz amiről beszéljünk, jelen pillanatban azonban nem tudom ezt minősíteni”.

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének a választmánya hétfő este rangsorolta a tanácsosi listára felkerülő személyeket. A sorrend már akkor komoly vitát váltott ki a szervezeten belül, amelynek egy része a nyilvánosság előtt zajlott, különböző Facebook-csoportokban. Az ülésen tulajdonképpen két politikai érdekcsoport (Vass Levente parlamenti képviselő, a marosvásárhelyi RMDSZ-szervezet volt elnökének, illetve Péter Ferenc megyei tanácselnök, a Maros megyei RMDSZ-szervezet elnökének) emberei “feszültek egymásnak”.

Az RMDSZ Maros megyei, illetve marosvásárhelyi szervezete között évek óta hidegháború zajlik. Ennek egyik eredménye az volt, hogy felfüggesztették az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete valamennyi döntéshozó testületének a tevékenységét, ezt követően pedig Vass Levente lemondott (közös megegyezéssel távozott) a helyi szervezet éléről. Az ürügyet az adta, hogy a megyei szervezet gyanúja szerint a szövetség önkormányzati frakciója Dorin Florea polgármester érdekeit szolgálta, a helyi tanácsosok pedig a marosvásárhelyi RMDSZ-szervezet irányítása szerint szavaztak.

A felfüggesztésről szóló határozatot azonban a szövetség szabályzatfelügyelő bizottsága érvénytelenítette, kimondva, hogy a helyi szervezet „felszámolása” során nem tartották be a szövetség alapszabályzatába foglaltakat. Így a választmány elnöke, Kozma Mónika lett a városi RMDSZ-szervezet ideiglenes elnöke.

Kozma Mónika a hétfői rangsorolás után azt nyilatkozta, hogy „egy bölcs és kompromisszumkész döntés született”. Vass Levente szerdán azt mondta, olyan listát állítottak össze, amelyben mindkét tábornak az emberei benne vannak. „Baráti jobbot nyújtottunk, lehetőséget teremtve a megyei és a városi szervezet közötti kibékülésre” – jelentette ki.

A végleges lista első tíz helyezettje:

  • Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója, a városi RMDSZ-szervezet ideiglenes elnöke
  • Tamási Zsolt, a II. Rákóczi Ferencz Római Katolikus Kollégium igazgatója
  • Portik Vilmos, a Vásárhelyi Forgatag főszervezője, Soós Zoltán kampányfőnöke
  • Frunda Csenge, jogász
  • W. Szabó Péter, informatikus, Mesterséges Intelligencia-kutató
  • Kelemen Márton, a Maros megyei tanács volt alelnöke
  • Kakassy Blanka, pszichológus
  • Berecki Sándor, a Kistemplom református egyházközség gondnoka
  • Csiki Zsolt, jelenlegi tanácsos, iskolaigazgató
  • Jakab István, marketingmenedzser.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?