Mircea Geoană megerősítette, hogy NATO-főtitkár szeretne lenni

Mircea Geoană volt szenátusi elnök és külügyminiszter pénteken a Realitatea TV-ben megerősítette: korábban tárgyalt a miniszterelnökkel arról a lehetőségről, hogy román politikus kapja meg a NATO főtitkári tisztségét.

A szociáldemokrata politikus kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy magát tekinti-e a poszt várományosának. Azt mondta: „egy kis bátorsággal” a Románia által támogatott jelölt a katonai szövetség élére kerülhet.

Igennel válaszolt viszont arra a kérdésre, hogy elfogadná-e a jelölést. „Megtisztelő lenne számomra, ugyanakkor nagy felelősséget is jelentene, ha rám gondolnának” – jelentette ki.

Rassmusen: még korai találgatni

A NATO jelenlegi főtitkára pénteken éppen Bukarestben tartózkodik, ahol találkozott Traian Băsescuval. Az államfővel tartott közös sajtótájékoztatón Anders Fogh Rasmussen korainak nevezte a következő NATO-főtitkár személyéről felröppent sajtótalálgatásokat.

A találgatásokat Victor Ponta miniszterelnök indította el: április végén azt valószínűsítette, hogy a következő NATO-főtitkár a frissen csatlakozott országok valamelyikéből kerül majd ki, ami szerinte "egyértelműen" Lengyelországot vagy Romániát jelentheti.

Băsescu a pénteki sajtóértekezleten kijelentette: Rasmussen mandátumából több mint egy év van még hátra, és Románia semmilyen diplomáciai lépést nem tett a NATO-főtitkári poszt megszerzésének érdekében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?