A NATO főtitkára lehet Băsescu vagy Geoană?

A NATO főtitkára lehet 2014-től Traian Băsescu – írta vasárnap a dcnews.ro nemzetközi diplomáciai forrásokra hivatkozva. A portál értesülései szerint a román államfő nevesítése a posztra már jövő tavasszal megtörténik. Anders Fogh Rasmussen jelenlegi NATO-főtitkár mandátuma 2014 augusztusában jár le.

A dcnews.ro úgy tudja, Traian Băsescu az Egyesült Államok és a nyugat-európai kancelláriák támogatását élvezi. Ezzel magyarázható a portál szerint az, hogy az államfő ezekben a napokban látványosan békül a Szociál-Liberális Szövetség (USL) politikusaival.

Az adevarul.ro ezzel szemben arról ír, hogy Mircea Geoană volt külügyminiszter az esélyes a NATO-főtitkári tisztségre. Ezt támasztja alá a lap szerint, hogy a NATO egyik magas rangú tisztségviselője, Damon Mac Wilson nemrégiben a Twitterre posztolta a román szociáldemokrata politikus fényképét a következő bejegyzéssel: „íme egy hiteles jelölt a NATO főtitkári posztjára”.

A román elnöki hivatal szóvivője vasárnap cáfolta, hogy az államfő a katonai szövetség vezetői tisztségének betöltésére készülne. Victor Ponta kormányfő vasárnap arról beszélt egy hírtelevízióban, hogy nem hallott még Băsescu főtitkári jelöléséről, majd kijelentette: „ismerek egy román politikust, aki jelölné magát a NATO főtitkári tisztségére, és támogatásomról biztosítottam őt”. Az adevarul.ro szerint a miniszterelnök Mircea Geoanára utalhatott.

Kimaradt?