Testkamerákat kaptak Kovászna megyében a rendőrök

A háromszéki önkormányzat 12 darab, egyenruhára felszerelhető videókamerát – úgynevezett testkamerát – vásárolt a Kovászna megyei rendőrség számára. A 11 ezer lej értékű felszerelést ingyenes használatra kapta meg a rendőrség, és azokat a közrendészeti feladatokat ellátó vagy bevetésen lévő rendőrök viselik. 

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök szerint a testkamerák egyaránt szolgálják a lakosság és a bevetésen levő rendőrök biztonságát, a cél, hogy hatékonyabbá tegyék a rend őreinek tevékenységét. Az egyenruhára felszerelhető, éjjellátó funkcióval rendelkező kamerák folyamatosan 480 perc kép és hanganyagot tudnak rögzíteni. Ezáltal követni és ellenőrizni lehet, hogyan viszonyulnak a rendőrök a lakossághoz, hiszen rögzítik a rendőrségi intézkedéseket – emelte ki Tamás Sándor. 

Lucian Trăistaru, a Kovászna megyei rendőrség parancsnoka elmondta, a háromszéki rendőrök eddig nem rendelkeztek testkamerákkal, ezért a megyei önkormányzat és a rendőrség együttműködése jó kezdet, és reméli, hogy további kamerák beszerzésére is sor kerülhet. 

A rendőrparancsnok szerint a kameráknak több előnyük van, mind a rendőrök, mind a velük kapcsolatba kerülő emberek számára: egyrészt segíthetnek a rendőri túlkapások megelőzésében, a panaszok feltárásában, ugyanakkor a felvételeket a rendőrök, hivatalos személy elleni erőszak esetében, felhasználhatják bizonyítékként a bíróságon. Az a tudat, hogy a hatóság és lakosság közti interakciót rögzítik, növeli a felelősségtudatot mind a rendőrben, mind az állampolgárban, véli a háromszéki rendőrparancsnok. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?