FRISSÍTVE – Elfogadta a parlament az önkormányzati tisztségviselők mandátumának meghosszabbítását

FRISSÍTVE: A szenátust követően hétfőn a kétkamarás parlament képviselőháza is megszavazta az önkormányzati tisztségviselők mandátumát november elsejéig meghosszabbító törvénytervezetet.

Az önkormányzati választásokat a koronavírus-járvány miatt nem tartották meg június elején. A polgármesterek és önkormányzati képviselők megbízatása június 21-én jár le. Mandátumuk meghosszabbításáról már korábban is születtek jogszabályok, amelyeket azonban – a választások kitűzésének jogáról folyó belpolitikai csatározás közepette – az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezett.

A törvény lerövidíti a választási előkészületek időtartamát, és felére csökkenti a jelölésekhez szükséges támogatói aláírások számát. Lehetővé teszi az elektronikus (internetes) aláírásgyűjtést, továbbá azt is, hogy a pártok és a független jelöltek elektronikus úton juttassák el a választási bizottsághoz az induláshoz szükséges dokumentumokat.

A képviselőház hétfői ülésén a baloldali többség és az RMDSZ ismét leszavazta a kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) módosító indítványát, hogy a választások időpontját továbbra is a kormány határozza meg. A törvény végső változatában így az szerepel, hogy erről a parlamentnek kell sarkalatos törvényt hoznia – az eddigi 75 helyett – legalább 60 nappal a kijelölt dátum előtt. A törvénytervezetet ezek után a PNL tartózkodása közepette, szavazattöbbséggel fogadta el a képviselőház.

Eddig úgy tűnt, hogy az ellenzéki PSD minél későbbi, a népszerűtlen kormányzati intézkedések miatt leszálló ágba került PNL pedig minél korábbi időpontban érdekelt. Sajtóértesülések szerint most már a PSD is hajlandó elfogadni, hogy a voksolást szeptember 27-én rendezzék.

Ha most bárki újabb alkotmányossági óvást emel a hétfőn elfogadott törvény ellen, vagy Klaus Iohannis államfő nem hirdeti ki azonnal a jogszabályt, jövő héttől megszűnhet az önkormányzatok működésének jogalapja. Az esetleges alkotmányossági normakontroll igénylésére három nap áll a törvényhozók, illetve az államfő rendelkezésére, az elnök által kihirdetett törvények pedig – ha nincs bennük halasztó rendelkezés – a közlönyben történt publikálásuk után három nappal lépnek hatályba.

A pártok véleménye a törvényről

Florin Roman, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy az az álláspont, amely szerint a választások időpontját a parlament jelöli ki, „nem alkotmányos”, és nincs rendben az, hogy „a konjunkturális parlamenti többség” elvesz az államfő, illetve a kormány hatásköréből, és ezzel „sérül az államhatalmi ágak szétválasztásának elve”.

Marcel Ciolacu azt mondta: céljuk, hogy a helyi választottak megbízását meghosszabbítsák, még mielőtt június 21-én lejárna mandátumuk. A képviselőház elnöke „úgy értette”, hogy az alkotmánybíróság határozata értelmében „mind a kormány, mind a parlament kijelölheti a választás dátumát”.

Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) frakcióvezetője kifejtette, az előre hozott választások és a helyi választott tisztségviselők mandátumának meghosszabbítása körüli, alkotmányellenesnek nyilvánított „politikai játék”, megmutatta, hogy „miként művelik a jogszabályalkotást a régi politikai osztály tagjai”.

Victor Ponta, a Pro Románia elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány terjedésének „legbiztosabb módja” egy választási kampány. Marius Paşcan, a Népi Mozgalom Párt (PMP) Maros megyei képviselője a mellett érvelt, hogy a helyhatósági választásokat szeptember 27-én tartsák. Válaszában Florin Iordache szociáldemokrata képviselő rámutatott: jelen jogszabály nem a választások időpontját jelöli ki, ám a „rendkívüli egészségügyi helyzetben, rendkívüli intézkedéseket kell foganatosítani”.

Az RMDSZ megszavazta

Ambrus Izabella RMDSZ-es képviselő a parlamenti vitán rámutatott arra, hogy a járványidőszak miatt a 2020-as önkormányzati választásokat nem lehet időben megszervezni, így a 2016-ban megválasztott tisztségviselők mandátumai június 21-től kezdődően lejárnak: „A jelenlegi törvény lehetővé tenné, hogy november elsejéig meghosszabbítsák a választott tisztségviselők mandátumait, valamint ez idő alatt a hatályos törvények értelmében meg kell szervezni az önkormányzati választásokat. Amennyiben az államelnök vasárnapig, azaz június 21-ig kihirdetheti a törvényt, nem maradnának vezetői testület nélkül önkormányzataink”. Az RMDSZ végül megszavazta a törvénytervezetet.

Kapcsolódók

Kimaradt?