banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Az Európai Unió országai közül Romániában legveszélyesebbek a közutak

Míg világszinten az európai utak bizonyultak a legbiztonságosabbaknak 2019-ben (egymillió lakosra átlagosan 51 halálos baleset jutott), addig Románia sereghajtó ebben a tekintetben uniós viszonylatban (egymillió lakosra 96 halálos baleset jutott) –  közölte csütörtökön az Európai Bizottság.

Az Európai Unióban 22 800 személy vesztette életét a közutakon 2019 folyamán. Ez 23 százalékkal kevesebb (közel 7000 fővel), mint 2010-ben, és 2 százalékkal kevesebb, mint 2018-ban.

Adina Vălean szállításügyi európai biztos tájékoztatása szerint az Unió célja az, hogy 2050-re teljesen kiiktassák az EU közútjairól a halálos kimenetelű vagy súlyos következményekkel járó baleseteket. 2030-ra ezek számát felére kívánják csökkenteni. Vălean ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nagy az egyes uniós államok közötti különbség ebben a tekintetben.2019-ben Horvátországban, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Lettországban, Luxemburgban és Svédországban minden eddiginél kevesebb balesetet jegyeztek.

Az EU-ban közúti közlekedés szempontjából Svédország a legbiztonságosabb, itt az egymillió főre eső halálos balesetek száma 22. A második helyezett Írország, ahol 29 halálos baleset jut egymillió lakosra. Romániában azonban ez a szám 96, vagyis a legmagasabb az Európai Unióban. A negatív rangsorban Bulgária (89) és Lengyelország (77) követi Romániát.

Mindazonáltal Románia tett előrelépéseket e téren az utóbbi 10 évben: 2010-ben még 117 halálos kimenetelű baleset jutott egymillió lakosra, tehát tíz év alatt 22 százalékkal javult a statisztika.

Sokat fejlődött e téren Görögország, Spanyolország, Portugália, Írország, a három Balti-ország (Észtország, Lettország és Litvánia), valamint Horvátország is.

A közúti balesetek az emberi veszteség mellett súlyos anyagi terhet is rónak a társadalomra: a becsült költségek 280 milliárd euróra rúgnak, ami megközelíti az EU bruttó hazai termékének a 2 százalékát.

Kapcsolódók

Kimaradt?