Daganatos betegek százai várakoztak a kolozsvári onkológia előtt, hogy kezelésben részesülhessenek

Hosszú sorokban, van, hogy órákat várakoznak a kolozsvári Ion Chiricuță Onkológiai Intézet előtt a kezelésre érkezett betegek, miután a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos enyhítések miatt ismét kórházba mehetnek a páciensek. A hatalmas tömeg amiatt is kialakul, mert minden beteg járványtani szűrésen és koronavírus-teszten kell hogy átessen. 

A koronavírus-járvány következtében két és fél hónapon keresztül a sürgősségi ellátást helyezték előtérbe az egészségügyi intézményekben, így a daganatos betegeknek sem volt hozzáférésük az onkológiai intézetek nyújtotta kezelésekhez. Az enyhítéseknek köszönhetően ismét kórházba mennek a páciensek, a kolozsvári onkológián csak a múlt héten közel kétezer beteget kezeltek

Kolozsvár prefektusa, Mircea Abrudean elmondta, az érvényben lévő szabályok értelmében a kolozsvári onkológiai intézethez kezelésre érkező betegeknek járványügyi szűrésen és koronavírus-teszten kell átesniük, az épületbe csupán ezt követően engedik be őket. A hozzátartozóknak és kísérőknek azonban az utcán kell tartózkodniuk, számukra ugyanis nem engedélyezett a bejárás, írja az actualdecluj.ro portál.

„Az ország minden tájáról érkeznek betegek” – világított rá a prefektus, hozzáfűzve, hogy a továbbiakban vizsgálják meg, mit tehetnek a hosszú sorok elkerülésére. Kiderült, múlt héten összesen 1 830 személyt részesült kezelésben az onkológiai intézetben, akik közül ketten a Suceava megyei Radócról koronavírusosnak bizonyultak a tesztek elvégzése után.

Ezt követően az egészségügyi intézmény négy alkalmazottjánál diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést: egy rezidensnél, két orvosi asszisztensnél és egy ápolónál. Valamennyiüket a járványkórházba utalták be – összegezte a prefektus, nyomatékosítva, hogy az onkológiai intézetben dolgozókat hetente tesztelik.

 

(Címlapfotó forrása: actualdecluj.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?