Iohannis a veszélyhelyzet meghosszabbítását, ugyanakkor újabb enyhítéseket helyezett kilátásba

A járványhelyzet miatt a veszélyhelyzet meghosszabbítását fontolgatja a kormány, ugyanakkor a jövő héttől több újabb enyhítő intézkedést vezetnek be – jelentette be Klaus Iohannis államfő kedd délután, miután a koronavírus-helyzet fejleményeiről tárgyalt Ludovic Orban miniszterelnökkel és a fertőzés elleni védekezésben érintett hatóságok vezetőivel.

Az elnök szerint az illetékesek egyetértettek abban, hogy meg kellene hosszabbítani a június 16-án  lejáró veszélyhelyzetet, de azért már hétfőtől további enyhítéseket foganatosítanának.

Ezeket soroljuk fel az alábbiakban:

  • újra kiniythatnak a 15 ezer négyetméternél nagyobb bevásárlóközpontok, de a plázákban működő étkezdék és játszóházak zárva maradnak;
  • magánjellegű partikon (születésnapok, keresztelők stb.) engedélyezik maximum 20 fő részvételét beltérben és 50 fő részvételét szabadtéren;
  • megnyithatnak a magánóvodák és -bölcsődék, tarthatók afterschool-jellegű foglalkozások;
  • használhatók lesznek a szabadtéri strandmedencék;
  • újranyithatnak az edzőtermek a fizikai távolságtartás szabályainak betartásával.

 

Iohannis felhívta a figyelmet, hogy bizonyos óvintézkedéseket továbbra is be kell majd tartani: így például kötelező marad a védőmaszk viselése az üzletekben, a zárt nyilvános helyiségekben és a tömegközlekedési járműveken, be kell tartani a közegészségügyi hatóságok által előírt, biztonságosnak nevezett fizikai távolságot, és előírás marad a kézfertőtlenítők rendszeres használata is.

A személyforgalom korlátozásának feloldásáról a határátkelőhelyeken konkrétan nem beszélt, de úgy fogalmazott, hogy „enyhébb lesz a viszonyulás" azokhoz az országokhoz, amelyekben az utóbbi 14 napban nem haladta meg az ötöt az egymillió lakosra számított új megbetegedések száma. „Ebbe a kategóriába egyelőre nem tartozik bele Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Belgium vagy Svédország" – mondta.

Amennyiben a kormány úgy dönt, hogy meghosszabbítja a veszélyhelyzetet, azt a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Călin Popescu Tăriceanu és Victor Ponta, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), illetve a Pro Románia elnöke korábban azt közölték, hogy pártjaik nem fogják megszavazni a veszélyhezet meghosszabbítását, erre Iohannis a beszédében az kérte a törvényhozóktól, hogy „viselkedjenek felelős politikusok módjára”, mert bebizonyosodott, hogy az eddigi óvintézkedések eredményre vezettek a járvány elleni védekezésben.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?