Romániai vendéglők is számolnak fel „Covid-19-díjat”

Romániai vendéglőkben is előfordult, hogy a számlán új tétel jelent meg a járvány miatt, hívja fel a figyelmet az Economica.net. A napokban egy bukaresti vendéglőben kiállított számláról készült fotó járta be az internetet, amely szerint 5 lejt kértek a vendégektől „Covid-19-díj” címén. Hasonló díj a Digi24.ro szerint az Egyesült Államokban és Dániában jelent meg a számlákon.

A számlát kiállító vendéglő képviselője szerint a díjat a társadalmi távolságtartás költségei miatt vezették be, illetve azért, mert „mindenki így tett, más vendéglők és a fogorvosok is”, de azt is hozzátette, hogy mióta négyen is ülhetnek ugyanannál az asztalnál, nem szabja ki a díjat.Adóhatósági források szerint a „Covid-19-díjnak” nincs semmilyen jogi alapja. Tekinthető kereskedelmi költségnek, egy szolgáltatás árának, de csak akkor, ha előre felhívják rá a vendég figyelmét, és nem fizetéskor állítják kész tények elé, ez esetben ugyanis a fogyasztóvédelemhez fordulhat, írja az Economica.net.

A lap emlékeztet, hogy a szükségállapot alatt működő fogorvosi rendelők díjai beavatkozásonként akár 1000 lejjel is nőttek a hatóságok által előírt szigorú járványügyi eljárások költségei miatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?