Cenzúrázta a Facebook az SZNT és Böjte Csaba oldalát?

A Facebook közösségi oldal letiltotta a Székely Nemzeti Tanács hirdetési fiókját egy, a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtési határidejének meghosszabbítását kérő közleménye miatt, emellett Böjte Csaba, a gyermekotthonokat működtető dévai Szent Ferenc Alapítvány Trianon-napi szentmiséjét is törölte.

Az SZNT kedd délelőtt jelentette meg a közösségi oldalán, hogy a Facebook letiltotta a hirdetéseit, így bejegyzései – például a nemzeti régióknak jogi és költségvetési biztonságot nyújtó európai uniós törvényalkotásáért indított aláírásgyűjtéssel kapcsolatos információk – nem nyújthatnak el több százezer felhasználóhoz.

A közösségi oldal moderátorainál Az aláírásgyűjtés tényleges meghosszabbítását kérjük! című közlemény „verte ki a biztosítékot”. Köztudomású, hogy az Európai Bizottság az SZNT kérésére azt javasolta, hogy hat hónappal hosszabbítsák meg az aláírásgyűjtés május 7-én lejárt határidejét, mert a koronavírus-járvány miatt fel kellett függeszteni a papíralapú munkát, de ezt még az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

 

A nemzeti tanács azt kérte közleményében, hogy a két uniós fórum mielőbb foglalkozzon a kérdéssel, hogy folytathassák a gyűjtést. A szükséges egymillió aláírás meglett ugyan május 7-re, de nem hét uniós tagállamból, hanem csak háromból, de négy másik országban is elérhetőnek tűnik a kvóta, ha folytatódhat a munka. Egyébként az SZNT több mint húszezer online aláírást elveszített az EB szerverhibája miatt.

Böjte Csaba: „Nem hittem, hogy van cenzúra a Facebookon”

Böjte Csaba ferences szerzetes, a több ezer árva és szociálisan hátrányos sorsú gyerekről gondoskodó dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója szomorúan jegyezte meg, hogy a Facebook-oldaláról törölték a trianoni békediktátum aláírásának centenáriumán tartott emlékező szentmiséjét, sőt egy az amerikai zavargásokkal kapcsolatos írását is „szőrén-szálán” eltüntették. Csaba testvér szerint félelmetes, ahogy „a szólásszabadság sérül a szemünk előtt”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?