„Feladatkijelölő” kongresszust tart szombaton az RMDSZ

Nyilvánosságra hozta szombati, „feladatkijelölő” kongresszusának napirendi pontjait csütörtökön az RMDSZ. Kovács Péter főtitkár, kongresszusi biztos tájékoztatása szerint a csíkszeredai sportcsarnokban zajló eseményen a szövetség új, módosított alapszabályzatot és programot fogad el.

Mint mondta, az RMDSZ 24 éves történetében a legnagyobb ilyen esemény lesz a csíkszeredai kongresszus, hiszen több mint ezer résztvevőre számítanak: 777 küldött, száz meghívott és több mint száz sajtómunkatárs lesz jelen.

Kovács Péter elmondta: a szombati eseményen számos román és magyarországi politikus vesz részt, köztük mindkét ország parlamenti pártjainak vezetői: Victor Ponta miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt elnöke, Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Mihai Răzvan Ungureanu, a Polgári Erő Párt elnöke, Vasile Blaga, a Demokrata Liberális Párt elnöke, valamint a magyarországi FIDESZ képviseletében Rogán Antal frakcióvezető, az MSZP részéről Újhelyi István, az Országgyűlés alelnöke és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes. Jelen lesz továbbá Berényi József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának elnöke, Hans Heinrich Hansen, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke. Az Európai Néppárt elnöke Wilfried Martens videóüzenetben köszönti a Kongresszus résztvevőit.

Kovács tájékoztatása szerint a program- és alapszabályzat-módosítás mellett a csíkszeredai kongresszuson bemutatják az RMDSZ új irányelvei és céljai alapján megfogalmazott dokumentumait az alkotmánymódosítás, Székelyföld, szórvány, európai parlamenti választások, gazdaság, európai polgári kezdeményezés témában. Ezeket az RMDSZ prioritásként kezel a következő hét évben.

„A szombati esemény vizuális szempontból is 21. századi lesz, modern, dinamikus, erőteljes szervezet vagyunk, ez látszani fog a kongresszuson” – ígérte a kongresszusi biztos, aki szerint látványos színpadképpel, infografikákkal, kisfilmekkel és zenei bejátszásokkal készülnek a szervezők.

A kongresszus tervezett programja:

•             10.00 - a Kongresszus megnyitása, a házigazdák köszöntője

•             10.20 - meghívottak felszólalása

•             12.00 - Kelemen Hunor szövetségi elnök felszólalása

•             12.45 -  kongresszusi dokumentumok ismertetése

•             13.30 -  politikai vita

•             17.00 -  az Alapszabályzat és Program módosítása

•             18.00 - a Kongresszus munkálatainak zárása

 

Kapcsolódók

Kimaradt?