Háromszéki elöljárók Trianonról: „Meg akarnak enni, de nem tudnak lenyelni!”

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert és Tamás Sándor háromszéki tanácselnököt kérdeztük csütörtökön a Trianon-évfordulóról.

Sepsiszentgyörgyön két Trianon-évfordulóhoz kapcsolódó esemény is zajlott június 4-én, csütörtökön. Kora délután mintegy száz, más megyéből érkező román nacionalista – a helyi román közösség teljes közönye mellett – ünnepelt a Mihai Viteazul téren. Ezt követően késő délután Sepsiszentgyörgy főterén ökumenikus istentiszteletre gyűlt össze több száz magyar ember, majd 17.30-kor megszólalt Háromszék mintegy 150 templomának harangja.

A sepsiszentgyörgyi főtéri eseményen, résztvevőként jelen lévő háromszéki magyar politikusokat kérdeztük a városban lezajlott mindkét eseményről. „Száz éve nehéznek tűnik június” – mondta Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere hozzátette: „ahhoz, hogy magyar emberként túléljünk Erdélyben és Székelyföldön, fontos hogy megtaláljuk mindennek a színét is ne csak a fonákját”.

Antal Árpád szerint az elmúlt száz év fonákja, hogy egy olyan országban élünk, ahol nem tisztelnek bennünket, minden percben arra vártak, hogy megszabaduljanak tőlünk. A színe az, hogy mindennek ellenére itt vagyunk és jövőt tervezünk. „Ezt kell átadnunk gyerekeinknek és unokáinknak, mert hiszek abban, hogy van magyar jövő Erdélyben és Székelyföldön” – összegzett a sepsiszentgyörgyi polgármester.

„A románok lekésték saját születésnapjukat”

Tamás Sándor, háromszéki tanácselnök érdeklődésünkre kifejtette, a románok lekésték saját országuk születésnapját. „Nem volt elég száz év, hogy 2018-ban azt megszervezzék. Akkor azt mondták, hogy két éven keresztül ünnepelnek, és ez 2020. június 4-én csúcsosodik ki, annak kapcsán, hogy kaptak egy hatalmas ajándékot az európai nagyhatalmaktól, Erdélyt. Ezt is lekésték, mert soha semmit, elejétől-végéig nem tudtak rendesen megcsinálni” – nyilatkozta a háromszéki tanácselnök.

Hozzátette: „olyanok vagyunk mi erdélyi magyarok a bukarestiek számára, mint a forró puliszka: meg akarnak enni, de nem tudnak lenyelni, mert égeti a nyelvüket”.  Tamás Sándor rámutatott: a Trianon történet megérinti a magyar emberek lelkét, de száz év után fontos, hogy a jövő fele forduljunk. „Sokszor és sokan akarták vesztünket az elmúlt 1100 évben, és ők már nincsenek sehol”, mondta a háromszéki politikus, aki Kós Károlyt idézte: „ha akarunk élni, akkor dolgoznunk kell”. „Megfogadhatjuk ezt és száz év után ne visszafele tekintve, hanem előrelépve dolgozzuk fel ezt a történelmi traumát” – összegzett Tamás Sándor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?